Plan

Divlje svinje i lopatari – gospodarski potencijal Tramuntane

Walter Salković

Ilustracija

Ilustracija

Ne znam odakle podatak o matičnom fondu od 55 jelena i 35 divljih svinja za koje se čak predlaže povećanje, to nije gospodarski potencijal, već nezavičajna divljač koju treba ukloniti s otoka – prigovorio je dogradonačelnik Gregorović



CRES U tijeku je javna rasprava o nacrtu Plana upravljanja gospodarskom jedinicom Tramuntana na otoku Cresu za razdoblje od 2018. do 2027. godine koji je pripremila buzetska podružnica Hrvatskih šuma.


– Sudjelovanjem svih zainteresiranih želimo prilikom postupka izrade i konačnog prihvaćanja dugoročnih planova gospodarenja šumama na vrijeme pružiti informaciju, odgovoriti na pitanja i dati svima mogućnost uključivanja u postupak, kako bismo obostrano usklađeno i odgovorno koristili šume i šumska zemljišta kao prirodno bogatstvo, navele su Hrvatske šume u pozivu na javno predstavljanje dokumenta koje nije izazvalo pretjerano velik interes građanstva, već su se u creskoj gradskoj vijećnici okupili predstavnici gradskih vlasti, Javne ustanove Priroda i Šumarije Cres-Lošinj.


Odakle podaci?


Plan upravljanja gospodarskom jedinicom Tramuntana predstavili su Slaven Kulić, rukovoditelj Odjela za uređivanje šuma Uprave šuma Buzet te taksator Andrej Baćić. Šumska gospodarska jedinica Tramuntana obuhvaća 4.971 ha zemljišta od čega je 4.550 ha obraslo raznim oblicima šuma, a planom upravljanja će se unaprijediti stanje šuma, povećati prirast i kvaliteta drvne mase, poboljšati protupožarna zaštita te osigurati ekološka stabilnost, naglasio je Kulić. Baćić je naglasio da je Planom propisana biološka obnova i zaštita šuma, planirana sječa i korištenje nedrvnih šumskih proizvoda kao što je branje gljiva ili pčelarenje te predviđena izgradnja 14,7 km šumskih cesta.




U ime Grada Cresa dogradonačelnik Marin Gregorović predložio je da dokument bude dostupan online kako bi ga mogao proučiti veći broj građana, a njegov najvažniji prigovor odnosio se na način spominjanja alohtonih vrsta divljači.


– Ne znam odakle podatak o matičnom fondu od 55 jelena lopatara i 35 divljih svinja za koje se čak predlaže povećanje, ali nikako ne želimo da se o tome govori kao o gospodarskom potencijalu područja, već je to nezavičajna divljač koju treba ukloniti s otoka – odlučan je bio dogradonačelnik Gregorović. Podržao ga je i čuvar prirode Marko Modrić rekavši da je »nonsens uvrstiti takvu divljač kao gospodarski potencijal kad svi propisi određuju njihovo uklanjanje« te upozorio da su u dokumentu navedene i životinjske vrste kojih na otoku nema, kao što su jazavci i divlje mačke.


Uvid do 6. veljače


Predstavnici Uprave šuma obrazložili su da su podatke preuzeli od lovačkih društava te da će provjeriti jesu li zastarjeli i može li ih se ukloniti iz Plana.


Dogradonačelnik Gregorović prigovorio je i planu gradnje šumskih cesta jer u proteklom desetogodišnjem razdoblju nije uređen niti metar, a radi se o vrlo važnom segmentu protupožarne zaštite.


Budući da je cijela gospodarska jedinica na području ekološke mreže Natura 2000, dokument koji je izradila Uprava šuma ujedno će biti i plan upravljanja ekološkom mrežom. Ravnateljica Prirode Sonja Šišić podsjetila je da se radi o prvom takvom dokumentu u županiji te istaknula važnost jasno definiranih aktivnosti i precizno navedenih financijskih pokazatelja kojima treba dopuniti Plan kako bi se postigli ciljevi Nature 2000.


Javni uvid u dokument može se izvršiti do 6. veljače u prostorijama Grada Cresa, svakim radnim danom u vremenu od 9 do 12 sati, a svoje primjedbe i prijedloge građani mogu poslati na adresu Uprave šuma Podružnica Buzet do 11. veljače.