Maslina je obrana

Dan u puntarskim maslinicima: Ovogodišnje ulje bit će iznimno kvalitetno

Biljana Savić

Proteklih dana u Puntu nije bilo maslinika bez berača / Foto Marko GRACIN

Proteklih dana u Puntu nije bilo maslinika bez berača / Foto Marko GRACIN

U Općini Punat živi oko 350 obitelji i svaka ima barem 10 stabala maslina. Proteklih dana ovdje nije bilo maslinika bez berača, a mnogi su uoči vikenda forsirali berbu zbog najave lošeg vremena



Rosa je, vlažno i pomalo maglovito jutro u Općini Punat. Nije još vrijeme za berače maslina. Tek kad se osuši trebali bi krenuti prema svojim maslinicima po zlatne plodove jeseni. Maslinari nikad nisu ranoranioci, barem kad je o berbi riječ.


Ujutro, dok je još rosa, stignu kod kuće pripremiti užinu koju će pojesti u predahu od branja. Branje maslina nije samo posao koristan zbog ulja; branje maslina zbližava obitelji i prijatelje, vodi ih u prirodu, a često im se, tijekom vikenda, pridruže i oni koji rade u Rijeci ili bilo gdje izvan otoka Krka jer je to svima najveća radost.


Da meteorolozi nisu za vikend najavili kišu, vjerojatno ni berači maslina ne bi stigli u puntarske maslinike prije 11 sati, ali vremena je malo, treba pobrati čim više do kiše, pa su se već oko 9 i 30, kad još nije vrijeme za berače maslina, ipak uhvatili posla.




Vrijedni Mika je umjesto vrtića odabrao dan u masliniku


Vrijedni Mika je umjesto vrtića odabrao dan u masliniku



U Općini Punat živi oko 350 obitelji i svaka od njih ima barem 10 stabala maslina. Proteklih dana ovdje nije bilo maslinika bez berača, a mnogi od njih su uoči vikenda forsirali berbu zbog najave lošeg vremena. Uz cestu su maslinici, a uz njih parkirani automobili, poneki i s prikolicima, a negdje čak i dostavna vozila, koja su siguran znak velikog maslinika i velike berbe. Velik zamašnjak maslinarstvu u Puntu, koje počiva na tradiciji, daju Dani maslina, ove godine 14. po redu, a tijekom iduća dva tjedna Hotel Park organizira tradicionalno ručno branje maslina. Bit će tu i stranaca koji cijeli tjedan sudjeluju u ovoj manifestaciji.


Još posla


Čuje se da je ovogodišnji urod podbacio, no, ulja će, izgleda, ipak biti kao i lani. I bit će kvalitetnije.


Grga i Franka Kalebić i zet Alen Miškulin


Grga i Franka Kalebić i zet Alen Miškulin



– Ove godine nema crvića, prošlo leto je na 500 kilograma maslina bilo oko pol kilograma crvići. Sad nema crvići i ulja će biti isto kao i prošle godine, ali kvaliteta će biti bolja, kaže nam najstariji aktivni berač maslina u Puntu, a možda i na cijelom Krku, osamdesetogodišnji Marijan Karabaić, kojega smo zatekli u njegovu masliniku gdje je peteročlana ekipa brala masline – Uz Marijana, bila je tu i njegova supruga Ana, kći Valentina, sin Siniša, nevjesta Valentina i glavni berač, petogodišnji unuk Mika. Branje maslina ujedno je i obiteljsko okupljanje i taman kad smo došli u maslinik, marendali su za improviziranim stolom. Valentina Karabaić prisjeća se kako je ovu obitelj i prije šesnaest godina u istom masliniku snimila ekipa iz Novoga lista.


Branje obitelji Bonifačić prvi put prati i sedmomjesečni Marino


Branje obitelji Bonifačić prvi put prati i sedmomjesečni Marino



– I eto nas opet nakon 16 godina, ali sad imamo i našeg glavnog berača Miku, koji radije ide s nama brati masline nego u vrtić, ali navečer pita da mu se nešto da za nagradu, pripovijeda nam Valentina za svog nećaka koji se s lakoćom penje na masline. Barba Marijan nam kaže da njih petero dnevno pobere oko 200 kilograma maslina.


– Imamo dvanaest stabala i još oko dva tjedna posla, obično dođemo oko devet i pol i ostanemo do 16 sati, gušt nam je, a ja masline berem otkako znam za sebe, kaže nam Marijan Karabaić.


Prvi put


U masliniku pored obitelji Karabaić susreli smo puntarsku obitelj Bonifačić ne Bonefačić, jer ovi sa slovom E su iz Baške, naglašava nam gospođa Vinka, koja je u mir i miris maslinika došla s nevjestom Željkom, sinom Tončijem i sedmomjesečnim unukom Marinom.


Veteran u masliniku - Marijan Karabaić


Veteran u masliniku – Marijan Karabaić



– Marino je danas prvi put u masliniku, vidite kako je dobar, djeca uvijek više vole neobične stvari, a ne njihove igračke, ponosna je gospođa Vinka, a Tonči, koji inače živi na Korčuli, konstatira da su masline prezrele i da ih je trebalo prije pobrati.


– Ne bavimo se previše maslinarstvom, više smo dok je otac bio živ. Sad ćemo preko vikenda pobrati što možemo, a nastavit će moj brat, kaže nam Tonči i naglašava da dnevno sa suprugom i majkom pobere 150 do 200 kilograma maslina.


Velike kao šljive


U masliniku obitelji Kalebić masline su zrele, crne, velike kao šljive. Skoro pa za staviti ih u knedle.


– To je takva sorta, ali je ove godine iznimno krupna. Bila je suša koja zbog blizine mora nije naštetila našem masliniku, a u rujnu je opet bila vlaga, objasnio nam je najstariji član ove obitelji, Grga. On je, kaže riba po horoskopu, a njegova supruga je lavica, i sve mora biti kako ona kaže.


Siniša Karabaić ne posustaje dok ne završi stablo


Siniša Karabaić ne posustaje dok ne završi stablo



– Ona bi najradije da stavim leptir mašnu i košulju za poć pobirat masline, žali se Grga i šali kako se on i zet dođu u maslinik odmoriti od žena. No, nije sve po špagi u njegovu masliniku.


– Imamo 20 maslina, a samo pet ih je rodilo. I nema tu pravila, neke koje su lani dobro rodile, rodile su i sad, a neke koje prošle godine nisu imale plod, sad su bogate. Imat ćemo u ovom masliniku oko 250 kilograma maslina, kaže Grga. Njegov zet Alen Miškulin živi u Rijeci i od napornog posla najbolje se relaksira branjem maslina.


– Ovdje se potpuno opustim, beremo tri dana i u naša druga dva maslinika već smo pobrali 500 kilograma maslina, nigdje nam se ne žuri, kaže nam Alen, a Grga nam pokazuje kako su mu masline ne samo crne i velike, nego i zdrave.


Kap po kap


– Gledajte, ni jedan ubod maslinine muhe, a nema ni crva. Ja uvijek berem kasnije, jer mi je od zrelijih maslina manje gorko ulje, smatram da je ulje kvalitetnije kad su masline zrelije, a zrelije masline imaju i više ulja, smatra Grga koji otkako je u mirovini, dakle 25 godina, svake sezone bere masline.


Grga će svoje masline, kao i ostali Puntari, odnijeti u Uljaru Punat koja obrađuje prosječno 1,2 tone maslina na sat. U uljari je živahno, no najviše je turista koji mobitelima snimaju proces nastanka maslinovog ulja ili donose masline u kantici za dvije do tri litre ulja. Tu je i Stanka Sindičić sa svojom prijateljicom Njemicom, koja je prvi put ušla u uljaru. Stanka već sat i pol čeka i gleda kako se njene masline pretvaraju u ulje koje se slijeva u kanistre.


– Trebam čekati još pola sata. Donijela sam 350 kilograma maslina i dobit ću oko 35 litara ulja. Ovo je najbolja uljara, radi na hladno prešanje, a ja volim kad od mojih maslina rade ulje jer su jako dobre. Neki donesu dvjestotinjak kilograma i stave ih na hrpu, pa kupe ulje od uljare, ja volim svoje, ponosna je Stanka na svoje masline.


A tu je i voditelj Uljare Punat, Miljenko Parčić, koji nam kaže da uljara već tjedan dana radi 24 sata bez prestanka.


Miljenko Parčić, voditelj Uljare Punat


Miljenko Parčić, voditelj Uljare Punat



– Koliko god se pričalo da nema maslina, pritisak na uljaru to demantira, posebice posljednjih dana kad su ljudi pojačali berbu zbog najave kiše, ocjenjuje Parčić i pripovijeda nam da je uljara s radom ove godine startala 6. listopada i do sada preradila 200 tona maslina.


Od 6. listopada prerađeno je 200 tona maslina


Od 6. listopada prerađeno je 200 tona maslina



– Plodovi su jako zdravi, što je znak da će ulje biti iznimno dobre kvalitete, a to pokazuju i analize ulja koje radimo. Ekstra djevičansko maslinovo ulje mora zadovoljiti stroge kriterije senzorike te ne smije sadržavati više od 0.8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja, a ove godine mjerimo ih tek 0.005, što znači da imamo izrazito kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, pripovijeda nam Parčić i ističe da je 80 posto dosad prerađenih maslina talijanske sorte, dok će berba još uvijek zelenih domaćih, autohtonih sorti početi sredinom i krajem ovoga tjedna.