Kraj iznimne godine

ADVENTSKI ŠUŠUR I ATRAKTIVNI PROGRAMI Novalja je prava adresa za doček nove 2019.

Edi Prodan

Foto ilustracija V. Karuza

Foto ilustracija V. Karuza



Iako je Novalja i cijelo njeno području prepoznato kao festivalska destinacija idealna za mladenački odmor, pa je tako nedavno na dodjeli nagrada elektroničke glazbene industrije festival Sonus već treći put za redom proglašen najboljim festivalom, priča je puno šira. Jedna od perjanica novaljskog i otočnog turizma svakako je Kamp Straško, koji već godinama nosi titulu jednog od najboljih. Tako je ove godine prema rezultatima glasanja na portalu Avtokmapi.si Straško proglašen najboljim u kategoriji velikih kampova u Dalmaciji. Cijela zajednica, na čelu s upravom Grada i Turističkom zajednicom, izuzetno je ponosna na uspjeh kampa Straško i njegovih vrijednih djelatnika. Turistički pomaci idu i dalje pa vrijedi istaknuti da je Novalja, uz još pet gradova i eminentnih turističkih destinacija: Ston, Dubrovnik, Mali Lošinj, Rovinj i Hvar, ušla u projekt CROSTO koji definira sustav praćenja mjera održivosti, a provodi ga Institut za turizam.


Vikend-paketi


Ali okrenimo se skoroj budućnosti i prosincu. Vrijeme je za zimske radosti i adventske čarolije, a one su u Novalji više nego bogate. Adventski novaljski šušur 2018. donosi brojna događanja za sve generacije. Uz bogatu otočnu kuhinju i njene delicije, gosti će uživati u gastrodoživljajima, ali da bi sve bilo drugačije i potpuno, a kalorije izgubile bitku s finim zalogajima, pobrinuli su se TZG Novalje i Sunturist, agencija s najdužom tradicijom, ali i uvijek najnovijim turističkim ponudama. Tako su zajedno osmislili paket aranžmane vikendom tijekom prosinca, koji se mogu konzumirati u cijelosti ili ovisno o željama gostiju. Imate smještaj u kući za odmor, kod prijatelja i u hotelu, ali bi rado sudjelovali u izletu ili trekkingu. Organizatori se pouzdaju u dobru vremensku prognozu, a pravim aktivnim turistima malo vjetra ili nježni dodir bure neće smetati.


Parni valjak pa Vanna


Za Adventski šušur predviđeno je puno dječjih radionica, maštaonica, pričanja dječjih priča, ali i gastrodoživljaja, od čega je tradicionalna Makarunijada prepoznata kao hit gastro manifestacija, a novosti su Advent u Vrtovima lunjskih maslina i u Staroj Novalji.Prosinac će se u Novalji ispratiti veselo i dinamično: 28. prosinca u ritmu Parnog valjka, grupe koja ima brojne poklonike, među kojima su i brojni slovenski vikendaši koji su za bladgdane najavili dolazak. Za sam doček, 31. prosinca, na glavnom trgu nastupat će Vanna, prva lady naše glazbene scene, čiji nastup nikog neće ostaviti ravnodušnim.


U listopadu 2018. ostvareno je 1.110 dolazaka gostiju ili 4 posto više nego lani, kada je u istom mjesecu bilo 1.066 dolazaka. Noćenja u listopadu bilo je 6.929 ili 25 posto više nego lani, kada je ostvareno 5.498 noćenja. Pojačani promet gostiju u listopadu rezultat je boravka talijanske filmske produkcije, koja je tijekom cijelog mjeseca boravila u Novalji, prvenstveno koristeći smještajne kapacitete više kategorije. Pa su tako filmske zvijezde i snimatelje ugostili hoteli Boškinac i Terra, Villa Ana i Pansion Bok. Turistički promet brojen ukupnim dolascima u prvih 10 mjeseci ostvario je 254.972 dolazaka ili 4 posto više nego lani, kada ih je u istom periodu ostvareno 246.122. Ostvarena noćenja u prvih deset mjeseci bilježe pozitivan predznak, točnije rast za 3 posto jer bilo ih je 1.612.362., dok ih je 2017. godine bilo ostvareno 1.561.686.