Festival na tri lokacije

10. CRESCENDO Za dobru glazbu ne trebaju probe

Walter Salković

Naglasak na izvornom – Astrid Kuljanić u haljini od filcane creske vune i svile / Snimio Walter SALKOVIĆ

Naglasak na izvornom – Astrid Kuljanić u haljini od filcane creske vune i svile / Snimio Walter SALKOVIĆ

Nastupili su Astrid Kuljanić sa svojim bendom Transatlantic Exploration Company, Tedi Spalato te duo Luka Čapeta i Mak Murtić, no bili su tu i fotoizložba Francesca Morettija, radionica sviranja na mehu, vunene kreacije udruge Ruta te film Sinfonia Chersodelica



CRES  Točno između dvije utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, četvrtfinalne i polufinalne, smjestio se ove godine Crescendo, glazbeni festival koji organizira Astrid Kuljanić, hrvatsko-američka glazbenica creskih korijena.


Tako nije bilo potrebe za odgađanjem početka ili strahovanja od nedolaska publike, te su sve tri večeri bile dobro posjećene. Jubilarni, deseti Crescendo, održan je na tri različite lokacije na otoku Cresu, prvo na sjeveru, u Belom, potom na gotovo krajnjem jugu, u Stanciji Castellani na Grmožju, te konačno u samom Cresu.


Okosnicu glazbenog programa činila je Astrid Kuljanić sa svojim prekomorskim bendom Transatlantic Exploration Company, sastavljenim od glazbenika iz SAD-a, Čilea i Hrvatske, a nastupili su i kantautor Tedi Spalato te duo Luka Čapeta i Mak Murtić.





Da Cresu ovog ljeta dobre glazbe ne manjka, dokazuje i koncert što će večeras u 21 sat početi u  srednjovjekovnom samostanu sv. Frane u Cresu. Koncert za solo glasovir izvest će pijanistica Marina Feruglio u sklopu prvog hrvatskog gostovanja Međunarodnog festivala »U zvukovima mjesta«. U prvom dijelu koncerta Feruglio će svirati skladbe španjolskog karaktera, koje evociraju elemente fandanga i jote, zvuk kastanjeta i gitare, narodne ritmove i romske pjesme Andaluzije, dok će u drugom dijelu izvoditi klasičniju glazbu u kojoj će glavni protagonist biti Liszt i njegova Sonata u h-molu S. 178. Koncert se održava u suradnji s Conservatorio di Musica »G. Tartini« iz Trsta, Gradom Cresom i uz potporu Autonomne regije Furlanije i Julijske pokrajine.



Osim glazbenog doživljaja, publika je mogla uživati u fotografskoj izložbi Francesca Morettija, vunenim kreacijama creske udruge Ruta, a i sama protagonistica festivala sve je tri večeri nosila haljinu izrađenu od ufilcane creske vune i svile dizajnerice Vesne Jakić. Program u Grmožju započeo je radionicom sviranja na mehu koju je vodio Dario Kučić iz Osora, dok je creska večer otvorena projekcijom filma Sinfonia Chersodelica Igora Neuhauslera.


– Drago mi je što smo se s desetim festivalom još više približili autohtonom zvuku našeg otoka kroz radionicu meha i sviranjem s Darijom Kučićem, te da smo doveli glazbenike s drugog kontinenta, kao i našeg fantastičnog pjevača Tedija Spalata, sve u neformalnom okruženju. To je bio svojevrsni eksperiment, učiniti da sviraju zajedno glazbenici koji se nikad prije nisu vidjeli, bez probe. Dokazali smo da je glazba univerzalni jezik, bilo jazz, bila ona moderna ili tradicionalna, glazba ne poznaje granice, izjavila je nakon uspješno održanog festivala njegova organizatorica Astrid Kuljanić.