Tradicija

Najdondolaš Ivan Lambaša podignuo zvono i zvonjavom označio početak maškaranih događanja na Grobnišćini

Sanja Gašpert



ČAVLE Ivan Lambaša, najdondolaš u 2017. godini, podignuo je na Cipici, u Cerniku, veliko stilizirano željezno zvono, čime je označio početak maškaranih događanja na Grobnišćini. Već po tradiciji, Grobnički dondolaši svake godine na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja, dizanjem i zvonjavom zvona u u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka, popularno zvanog Diže, tjedan dana prije ostalih ulaze u mesopusno doba.


Ivan Lambaša proglašen je najdondolašem u prošloj godini zbog svojih aktivnosti, naime, riječ je o dondolašu koji je bio najaktivniji u zvonjavi, ali i drugim aktivnostima Grobničkih dondolaša tijekom prošle godine.


– Ovo je za mene jedno veliko priznanje, prvo jer me moja grupa predložila, a drugo jer sam uspio osvojiti ovu titulu koja svakom dondolašu puno znači. U dondolašima sam od svoje dvanaeste godine, točnije od 2003. godine, dakle već punih četrnaest godina. Ponosan sam i sretan jer su me izabrale moji kolege dondolaši, kazao je Ivan Lambaša, inače sin donedavnog, dugogodišnjeg načelnika Općine Čavle Željka Lambaše. Mlađi Lambaša postao je najdondolaš u konkurenciji svoje dvojice kolega – Darjana Petrovića i Rafaela Pešuta.




Nakon što su prvo zazvonili na velikom zvonu, Grobnički dondolaši već sljedeći vikend, 13. i 14. siječnja kreću u tradicionalno »obahajanje« Grobnišćine, u kojem će »na hodeć« obići blizu 45 kilometara. U »obahajanje« čavjanskih naselja Dondolaši će krenuti u subotu, 13. siječnja, kada im je u planu obići više od dvadeset kilometara, a dan kasnije, u nedjelju, 14. siječnja, slijedi obilazak susjedne općine Jelenje i njezinih naselja, s blizu dvadesetak kilometara područja. U subotu, 13. siječnja u 18 sati, nakon što Grobnički dondolaši obiđu čavjanska naselja i svojom zvonjavom pozovu mještane na zabavu i ples pod maskama, Čavjanske maškare će podignuti pusta u centru Čavala.



Deseti Kobasica open


Turistička zajednica Općine Čavle i Buffet Pomorac iz Čavala organizirali su  tradicionalnu gastronomsku manifestaciju – Kobasica open, jubilarnu, desetu po redu. Riječ je o natjecanju u pripremi najbolje kuhane i najbolje pečene domaće kobasice, koje svake godine privuče veliki broj natjecatelja, ali i promatrača. Ovogodišnja je manifestacija okupila sedamnaest natjecatelja s područja Grobnika, Gorskog kotara, Klane i Rijeke. Manifestaciju je 2009. godine pokrenuo Radoslav Rak u Lovačkom rogu u Jelenju, iz zabave i želje za druženjem. I ove je godine u sklopu natjecanja održana nagradna igra pod nazivom »Pogodi kuliko komadi kobasic je va škatuli«, a onaj tko pogodi, nosi kobasice doma.



Opširnije u tiskanom izdanju