Skrovite plaže

Ljeto još nije gotovo, a mi vam preporučamo ovaj otočni biser, osunčan od jutra do mraka

Anto Ravlić

Ako niste nautičar, s glavne otočne magistrale prema Ustrinama skrećete nešto nakon Beleja. Nakon dva kilometra ste u Ustrinama. Uz pogled, očaravajući zalaz sunca, biser Ustrina je Vela plaža 



Nema mjesta na Cresu koje će vas ostaviti ravnodušnim. Visoko na tom popisu nalaze se Ustrine.


Mnogi će povući paralelu s razvikanijim Lubenicama. Ustrine su također visoko nad morem. Pod nebom iz perspektive nautičara. Nisu visoko kao Lubenice, koje su na 360 metar nadmorske visine, no treba svladati i ustrinskih 180 metara ako se iz mjesta odlučite spustiti na predivnu šljunčanu plažu Veli žal.


Brodom ćete puno lakše do plaže, ali kad bacite sidra preporučujemo da potegnete nekih dvadesetak minuta u brdo. Ako bez daha ne ostanete dok se penjete, sigurno ćete ga izgubiti kad doživite nestvaran pogled koji je nemoguće opisati riječima. Naime, trebate imati kondicije kako bi se uspeli na Ustrine. Plavetnilo do beskraja. Negdje pod Ustrinama, četiri milje daleko, smjestio se zanimljiv otočić Zeča. Na šest milja naziru se Unije s beskrajnim nijansama plave boje.


Uske kamene ulice 




Iznad vas je impozantna Osorščica s 588 metara visokim vrhom Televrin. Ostajete li duže na Cresu ili Lošinju, zatvore li koji dan oblaci nebo, krenite do Televrina. Do vrha je nešto manje od pet kilometara. Naravno, pogled kojeg ćete se sjećati cijeli život je garantiran.



Ispod Ustrina, malo skriven od pogleda, nalazi se jedan od najljepših gradova na Jadranu, Osor. Tek tri milje od Ustrina. Nemojte nikako propustiti Osor. Kad spomenemo taj jedinstven grad, u pravilu čujemo: »To je tamo gdje je onaj most koji se otvara?« Ne slušajte takve površne komentare. Zaputite se u uske kamene ulice. Osor će ostaviti pečat na sjećanju vašeg ljetovanja.



Kad ste u Ustrinama zapravo ne znate jeste li na Cresu ili Lošinju. Ustrine su na otoku Cresu, ali administrativno pripadaju Gradu Malom Lošinju. Ako niste nautičar, s glavne otočne magistrale prema Ustrinama skrećete nešto nakon Beleja. Za dva kilometra ste u Ustrinama.


Specifični putokazi 


Uz pogled, na očaravajući zalaz sunca, biser Ustrina je Vela plaža. Do nje vodi i cesta, no u samom mjestu je rampa koja propušta tek tridesetak mještana i pokojeg turista koji se smjestio u Ustrinama. I bolje da postoji rampa. Jer tko zna koliko bi se svijeta sjatilo na plažu koja i usred turističke sezone nudi opuštanje. Gužve su nepoznat pojam. Kao i svugdje na Cresu more je prozirno i besprijekorno čisto. Prednost plaže je što nudi sunce od jutra do mraka. Iako je relativno uska ponudit će i nešto hlada. Na rubovima plaže Veli žal tek su dva objekta. Uz malu rivu skriva se izvor hladne vode. Dobra prilika za ohladiti piće. Na plaži ima i drugih izvora koji su za vrućeg ljeta dobrodošlo osvježenje.


Ustrinjani imaju specifične putokaze. Teško ih je ne zapaziti. Proučite nekoliko šarenih putokaza i otkrit ćete povijest naselja ovčara i ribara.


Nakon laganog ljetnog ručka na brodu uvijek dobro dođe nešto slatko i hladno da vas vrati u život. Već pomišljate na sladoled? Treba vam nešto bolje za kraj ovog spektakularnog putovanja. Lino lada gold. Lagano rashlađena u frižideru. U tišini je mažete na kruh, svatko u svojim mislima, i jedva čekate sljedeće ljeto.