Svjetski dan glazbe

Gradovi postali zone slobodne svirke

Danijela Bauk

Sandro Bastijančić i Nikolina Tomljenović danas su u Bibliobusu Gradske knjižnice Rijeka u Fužinama zajedno otpjevali "Bit će sve u redu" i "Sentimentalna" / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Sandro Bastijančić i Nikolina Tomljenović danas su u Bibliobusu Gradske knjižnice Rijeka u Fužinama zajedno otpjevali "Bit će sve u redu" i "Sentimentalna" / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Od 11 sati korisnike Doma za starije osobe u Voloskom zabavljao je Mateo Žmak i Božidarka Matija Čerina, u riječkom prihvatilištu za beskućnike »Ruže sv. Franje« nastupio je Duško Jeličić-Dule i njegova Bonaca, a Nevia Rigutto, Francesco Squarcia i Aleksandar Valenčić razveselili su štićenike Doma za odrasle osobe Turnić



RIJEKA Svijet je danas obilježio Svjetski dan glazbe, a slavlju muzike pridružila se i Hrvatska – u gradovima i općinama, ali i raznim ustanovama diljem Hrvatske održani su glazbeno-scenski programi u organizaciji podružnica Hrvatske glazbene unije.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Velik broj profesionalnih i amaterskih glazbenika nastupio je na javnim gradskim površinama i time podsjetio posjetitelje svih generacija na važnost glazbe u svakodnevnom životu.


foto: screenshot Marin Aničić


foto: screenshot Marin Aničić





Tijekom Svjetskog dana glazbe gradovi su postali zone slobodne svirke – glazbenici su izašli na ulice i svojom svirkom slavili glazbu. Na više lokacija u Bujama, Dubrovniku, Novskoj, Omišu, Osijeku, Puli, Sisku, Splitu, Primoštenu, Umagu, Zagrebu, ali i u brojnim manjim mjestima Primorsko-goranske županije održavani su besplatni koncerti, radionice i druge glazbene priredbe.


Snimili Marinko KRMPOTIĆ, Marin ANIČIĆ i Igor MODRIĆ


Snimili Marinko KRMPOTIĆ, Marin ANIČIĆ i Igor MODRIĆ



Tijekom prvog dana ljeta, a sve s ciljem popularizacije domaće glazbe, svi centri hrvatskog radija emitirali su isključivo domaću glazbu.



Svjetski dan glazbe nikad ne zaboravlja na domove i ustanove socijalne skrbi: tako je od 11 sati korisnike Doma za starije osobe u Voloskom zabavljao Mateo Žmak i Božidarka Matija Čerina, u riječkom prihvatilištu za beskućnike »Ruže sv. Franje« nastupio je Duško Jeličić-Dule i njegova Bonaca, a Nevia Rigutto, Francesco Squarcia i Aleksandar Valenčić razveselili su štićenike Doma za odrasle osobe Turnić, dok su tamburaški orkestar KUD-a Eugen Kumičić iz Križišća i Milan Alavanja zabavili korisnike Doma za starije osobe Kantrida.



Sandro Bastijančić i Nikolina Tomljenović danas su u Bibliobusu Gradske knjižnice Rijeka u Fužinama zajedno otpjevali “Bit će sve u redu” i “Sentimentalna”, dvije sjajne pjesme s Nikolininog debitantskog albuma “Put po mome”, pruživši time pažnje vrijedan doprinos Svjetskom danu glazbe koji u Hrvatskoj prva prihvatila i pokrenula Hrvatska glazbena unija Primorsko-goranske županije.



Sandra i Nikolinu zaista je bilo lijepo čuti i vidjeti, a posebno je zanimljivo što se to dogodilo u Bibliobusu koji svakog tjedna “šparta” i stazama Gorskog kotara. Tako su ga i danas u Fužinama dočekali korisnici te zeleno-plave pokretne knjižnice, a nagrada za vjernost bile su im pjesme Sandra i Nikoline koji su, uz nastup, potpisali i članske iskaznice Bibliobusa!



Jadranka Čubrić, počasna predsjednica HGU-a PGŽ-a, istaknula je kako je mini-koncert u bibliobusu bio doprinos HGU-a obilježavanju punih pedeset godina postojanja bibliobusne službe.


– Od 2005. godine priređujemo ovakva druženja i nastojimo otići na neobična mjesta, iznenaditi prolaznike, slučajne namjernike i stanovnike. Bilo nas je posvuda po našoj prekrasnoj županiji, a činit ćemo to i ubuduće, najavila je Čubrić.


A Sandro i Nikolina uz dobar nastup najavili su i nove projekte u kojima će, naravno, nastaviti svoju suradnju. Tako Nikolina već ima dvije pjesme za novi album, a Sandro je već u završnoj fazi izrade debitantskog albuma koji bi se trebao pojaviti početkom 2020. godine.