Pedofilski skandal

Zlostavljao je djevojčice? Franjevci u Mostaru zatražili istragu protiv fra Kornelija

Hina

Foto Facebook

Foto Facebook

Nekoliko djevojčica koje su bile smještene u ustanovu »Obiteljski centar – Ivan Pavao II.« kod Čitluka posvjedočilo je da su godinama bile žrtva fra Kornelija Kordića optužujući ga za pedofilju



MOSTAR Hercegovačka franjevačka provincija Blažene Djevice Marije priopćila je u subotu da je vlastima u Bosni i Hercegovini prijavila slučaj navodnog seksualnog zlostavljanja nekoliko maloljetnih štićenica doma za nezbrinutu djecu kod Čitluka te je odbacila tvrdnje medija da je slučaj pokušala zataškati.


Portal Novosti objavio je da je u razdoblju od 2001. do 2014. nekoliko tada djevojčica, koje su bile smještene u ustanovu »Obiteljski centar – Ivan Pavao II.« kod Čitluka namijenjenu djeci bez roditelja, teškog socijalnog statusa ili pak pak s posebnim potrebama posvjedočilo da su godinama bile žrtva fra Kornelija Kordića optužujući ga za pedofilju.


Portal navodi i da je o tome upućeno anonimno pismo mostarsko-duvanjskoj biskupiji koja po vlastitim tvrdnjama nije bila nadležna za istragu te je slučaj proslijedila franjevačkoj provinciji u Mostaru koja pak navodi da nije bila nadležna za aktivnosti u dječjem domu. Prema portalu o slučaju je bila obaviještena i Sveta Stolica.


Novosti navode da nitko od navedenih nije pritom obavijestio policiju, iako ih je zakon Bosne i Hercegovine obvezivao na takvo postupanje.




U priopćenju objavljenom na internetskoj stranci provincijal fra Miljenko Šteko je naveo da je Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji najvažnije utvrđivanje istine u cijelome slučaju s kojim je povezan sada 83-godišnji fra Kornelije Kordić, koji je zanijekao sve optužbe za pedofiliju.


»Unatoč nijekanju optužbi i presumpciji nevinosti, zbog tvrdnji novinskih napisa, redovnički poglavar je, uz suglasnost Definitorija Provincije, sve prijavio civilnim vlastima za poduzimanjem zakonom propisanih radnji«, navodi se u priopćenju.


Provincijal fra Miljenko Šteko pojasnio je u priopćenju kako ta provincija nije vlasnik ni osnivač ustanove »Obiteljskog centra – Ivan Pavao II.«, te da nema uvida u djelatnosti i upravljanje.


Dodao je kako nijedan franjevac, uključujući fra Kornelija Kordića, ‘nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u toj civilnoj ustanovi’.


Prema portalu Novosti osnivači i upravitelji doma bile su sestre fratra Kordića.


»Provinciji je iznad i prije svega stalo do potpune istine. Stoga odbacuje svaku insinuaciju o prikrivanju bilo kakve dosadašnje optužbe, sukladno crkvenim propisima i važećem zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini«, stoji u priopćenju.


Hercegovačke franjevačke provincije odobrila je fra Korneliju Kordiću pokretanje tužbe za klevetu protiv portala Novosti koji je objavio priču te drugih medija koji su se prenijeli.