Veliko istraživanje

Životi su nam se u potpuno promijenili. Recite nam što vam najteže pada, od čega strahujete i kome vjerujete

Portal Novilist.hr

Foto D. Kovačević, S. Drechjsler, Kristina Štedul Fabac, Daniel Kasap HINA pool, Marin Tironi, Željko Lukunić, Davor Puklavec, Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto D. Kovačević, S. Drechjsler, Kristina Štedul Fabac, Daniel Kasap HINA pool, Marin Tironi, Željko Lukunić, Davor Puklavec, Duško Jaramaz / PIXSELL

Restriktivne mjere na snazi bi trebale biti 30 dana od dana donošenja, ali je u ovom trenutku malo izvjesno da neće biti produžene i nakon tog roka - odluke o novom pomicanju termina već su jučer donijele vlade nekih europskih zemalja poput Francuske i Njemačke



Iako Hrvatska posljednjih dana bilježi linearan rast broja oboljelih uz lagano smanjenje dnevnog broja novih slučajeva zaraze, pred nama je, slažu se svi odgovorni, kritična faza epidemije. Očekuje se rast broja pacijenata u kritičnom stanju, a ključno u borbi je sudjelovanje svih nas.


Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj evidentiran je 25. veljače, dakle, prije tek nešto malo više od mjesec dana. Do danas su nam se životi već prilično promijenili, a u javnom prostoru, ali i svakodnevnim razgovorima dominantno su zavladale dvije krilatice – “socijalno distanciranje” i “ostani doma”.


19. ožujka na snagu je stupio prvi paket restriktivnih mjera kojim je ograničen rad nekih trgovina i trgovačkih centara, obustavljen je rad ugostiteljskih objekata, kino-dvorana, kazališta, muzeja, knjižnica, čitaonica i niza uslužnih djelatnosti, dok su ostale otvorene tek prehrambene trgovine, benzinske postaje i ljekarne. Pet dana kasnije zabranjeno je i napuštanje prebivališta, odnosno izlazak iz gradova, s izuzetkom onih kojima je to nužno zbog posla i imaju potrebne propusnice.




Restriktivne mjere na snazi bi trebale biti 30 dana od dana donošenja, ali je u ovom trenutku malo izvjesno da neće biti produžene i nakon tog roka – odluke o novom pomicanju termina već su jučer donijele vlade nekih europskih zemalja poput Francuske i Njemačke.


Ograničenje kretanja i svakodnevnih navika nije jedino što nam se promijenilo ili će nam se, pod egidom koronavirusa, tek promijeniti. Gospodarstvo doslovno diše na škrge, mnogi su već ostali bez posla ili im je najavljeno smanjivanje plaće. Sve se glasnije priča o suspenziji Zakona o radu i kolektivnih ugovora, koji će omogućiti poslodavcima čitav niz poteza na štetu radnika – od smanjivanja plaća do ukidanja drugih prava.


Čeka nas i dodatna “bigbrotherizacija” društva – u smislu zakonskih izmjena koje omogućavaju nadzor mobitela, kako bi se u svakom trenutku moglo znati gdje se nalazi netko kome je propisana mjera samoizolacije. Sve navodno privremeno, ali…


Kraj cijele priče oko koronavirusa se ne nazire, a trenutno je, nažalost, sigurno samo jedno – kad jednom sve i prođe, probudit ćemo se u bitno drugačijem društvu u odnosu na ono u kojem smo živjeli do početka proljeća 2020.


U nastavku donosimo niz anketa iz kojih želimo doznati u kojoj je mjeri pandemija koronavirusa dosad utjecala na vaše živote. Također želimo čuti i vaše mišljenje o dosadašnjoj borbi protiv širenja zaraze u Hrvatskoj i očekivanja od budućnosti.