Sporan istup

Zekanović optužio Pupovca da širi mržnju prema – gay zajednici: ”Svoju mržnju ne može sakriti”

Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Ustvrdio je da se on nikoga ne boji i da neće bježati iz Sabora, "za razliku od Pupovčevih istomišljenika koji su 1995. na traktorima pobjegli u Beograd"



Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji se često žali da je predmet govora mržnje, dočekao je da ga se zbog jednog nastupa u Saboru optužuje da i on sam širi mržnju i to prema – gay zajednici. Razlog su riječi koje je uputio hrastovcu Hrvoju Zekanoviću, u srijedu kasno navečer tijekom rasprave o referendumskim inicijativama “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”. Zekanović spada među zastupnike koji su gorljivo podržavali raspisivanje tih referenduma, a u polemici s HDZ-ovcem Anđelkom Stričakom spomenuo je i homoseksualce.


Rekao mu je da je Stričak dosljedan jer je u njegovom Varaždinu HDZ-ov kandidat za gradonačelnika bio homoseksualac dok je on glasovao za Istanbulsku konvenciju. Kad je Pupovac došao na red da govori uime Kluba zastupnika SDSS-a, referirao se na tu Zekanovićevu opasku.


– Kao što smo čuli danas ovdje, sve veliki kršćani, sve iznimni katolici i hrvatski suverenisti, koje ugrožavaju pederi, Srbi i ne znam tko drugi. A tko ih ugrožava? Oni sami, neostvareni, neiživljeni pederi. U moralnom i svakom drugom smislu te riječi, ustvrdio je Pupovac.




Zekanović, čiju se stranku zbog istupa predsjednika Ladislava Ilčića nerijetko kvalificira kao homofobnu, čvrsto se uhvatio tih Pupovčevih ocjena. 


– Bio je iznimno jasan u svom gnjusnom govoru mržnje. Uvrijedio je tim pogrdnim riječima mene i sve ljude koje ja predstavljam, hrvatske domoljube i suvereniste, pa čak i gay populaciju. Razotkrio se i pokazao svoje pravo lice. Pupovac mrzi i tu svoju mržnju jednostavno ne može sakriti. Ovakav se govor više ne smije dogoditi u Saboru, izjavio je Zekanović na konferenciji za novinare.



Za Daniela Martinovića, LGBT aktivista, nema nikakve dvojbe.- Ne bih rekao da se gospodin Pupovac koristio govorom mržnje, ali to je neosporno bio seksizam i politički nekorektan istup. Govor mržnje je poticanje na nasilje, govor mržnje bi, primjerice, bio da je Pupovac rekao da bi pedere trebalo ubiti ili strpati u logore. Seksizam je zato što je Pupovac implicirao da su pederi slabići, jadni, nemoralni. Žalosno je da se ovakvu retoriku čuje u Saboru, gdje se stalno pozivaju na dostojanstvo i pravila, rekao nam je Martinović.



Zatim je ustvrdio da se on nikoga ne boji i da neće bježati iz Sabora, “za razliku od Pupovčevih istomišljenika koji su 1995. na traktorima pobjegli u Beograd”.


– On je, nažalost, ostao ovdje, ali Pupovac nije čovjek koji bi trebao u Saboru predstavljati Srbe. Volio bih da ih predstavlja netko poput Peđe Mišića, hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata, koji će na europskim izborima biti na listi Hrvatskih suverenista, istaknuo je saborski zastupnika Hrasta. Novinari su tražili da objasni tvrdnju da mu je žao što Pupovac nije pobjegao na traktoru.


– Da, žao mi je što nije otišao jer svojom politikom ne zastupa interese Hrvatske nego Srbije. Isključivo sluša diktat Beograda. Svi koji nisu prijatelji Hrvatske nemaju što raditi u ovoj državi, ustrajao je Zekanović. HDZ-ovci, osim Steve Culeja, neskloni su kritizirati svog koalicijskog partnera Pupovca. Danas su ipak napravili određenu iznimku. 


– Možemo razumjeti motive kolege Pupovca, ali jednako tako potpuno neprimjerenim i niskim smatramo kvalifikacije Hrvoja Zekanovića, kazala je Sunčana Glavak uime Kluba HDZ-a. Iz te se rečenice se može zaključiti da je za HDZ Pupovčev istup bio potpuno neprimjeren i nizak. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk je, pak, Pupovca uzeo u zaštitu. 


– To je bila legitimna obrana Pupovčeva osobnog, ali i dostojanstva srpske nacionalne manjine. Zekanovićeva kasnija reakcija samo pokazuje da je bio u pravu i da je možda bio preblag, izjavio je Bauk.