Sami sebi pogodovali

Zbog sukoba interesa pokrenut postupak protiv HDZ-ovaca Kuščevića i Lucića

Hina

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

Povjerenstvo je protiv Kuščevića pokrenulo postupak zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer se dva puta, 2011. i 2015., kao načelnik općine Nerežišće na Braču nije izuzeo kod donošenja izmjena prostornog plana, pri čemu je imao privatni interes



ZAGREB – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je u četvrtak postupak protiv HDZ-ovih saborskih zastupnika Lovre Kuščevića, zbog sumnje da je imao privatni interes kod izmjena prostornog plana općine Nerežišće, te Franje Lucića jer u imovinskoj kartici nije naveo dug supruge.


 Povjerenstvo je protiv Kuščevića pokrenulo postupak zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer se dva puta, 2011. i 2015., kao načelnik općine Nerežišće na Braču nije izuzeo kod donošenja izmjena prostornog plana, pri čemu je imao privatni interes.


 Prvi put njegova supruga tražila je izmjene prostornog plana zbog prenamjene zemljišta u njezinu vlasništvu, a drugi put te je izmjene tražila općinska organizacija HDZ-a na čijem čelu je bio Kuščević, a odnosile su se na njegove nekretnine pa se staja mogla prenamijeniti u stambeni objekt.




Kuščević se trebao izuzeti od odlučivanja o promjeni prostornog plana


 Izvjestitelj u ovom slučaju Davorin Ivanjek rekao je da se Kuščević u takvim situacijama trebao izuzeti od odlučivanja.


 Povjerenstvo je protiv Kuščevića pokrenulo postupak i zbog nedostataka u ispunjavanju imovinske kartice, a taj HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar uprave Povjerenstvu nije opravdao uočene nesrazmjere u imovini.


 Postupak protiv njega nije pokrenut za slučaj jer je, dok je bio načelnik općine, bratu svoje supruge dodijeljen POS-ov stan, s obzirom da je taj postupak dodjele provođen 2010. godine, dakle prije stupanja na snagu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.


 Povjerenstvo je pokrenulo postupak i protiv Franje Lucića jer ni u jednoj imovinskoj kartici nije naveo pravomoćno utvrđeni porezni dug svoje supruge iz 2006. godine u iznosu od 187.558 kuna.


Postupak nije pokrenut protiv Gabrijele Žalac zbog mercedesa


 Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, jer iz prikupljene dokumentacije nije vidljivo da je ona kao nedopušten dar primila mercedes E-klase od poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja kao naknadu za ugovor o nabavi 18 novih autobusa za splitskog javnog prevoznika.


 Također, utvrđeno je da Žalac nije bila članica Nadzornog odbora HABOR-a kada su dodjeljivani krediti vezani uz trgovačko društvo »Olympia Vodice» u vlasništvu Stojanovića Jollyja .


 Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek vezano uz imenovanje ravnateljice Državnog arhiva u Dubrovniku, kao niti protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića vezano za smještaj u starački dom dramaturginje, teatrologinje i književnice Mani Gotovac, koja je umrla lani sredinom studenoga.