Neprihvatljiva autorizacija

Zašto nećemo objaviti razgovor s Božom Petrovom?

Dražen Ciglenečki

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

U temeljito redizajniranom intervjuu, desetak pitanja, zbog izmijenjenih odgovora automatski je postalo suvišno, a nedostajalo je 10 do 15 pitanja koja su se nametala iz odgovora



U lipnju 2001. godine, nakon HDZ-ovog izvještajnog sabora zapamćenog po neuspješnom pokušaju promjene stranačkog statuta, napravio sam intervju s Vladimirom Šeksom. Ali, on ga je, nezadovoljan svojim odgovorima, danima odbijao autorizirati. Na kraju je Šeks jednostavno povukao intervju, smatrajući valjda da se ni autorizacijom ne može popraviti to što je u njemu rekao. I tako taj razgovor s HDZ-ovim velikanom nikad nije objavljen. Nije mi to tada bilo nimalo drago, jer intervju je bio prilično zanimljiv.


Ugodan sugovornik


Danas, pak, imam suprotnu situaciju. Razgovarao sam u utorak s potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom. Proveli smo u njegovom uredu u Banskim dvorima skoro tri sata, a od toga je nešto manje od sat vremena bio službeni intervju koji sam snimao na diktafon. I neloše je to ispalo. Pitao sam Petrova najviše o premijeru Tihomiru Oreškoviću, njegovom ljetovanju u državnoj rezidenciji u Kostabeli, te odnosu Mosta prema HDZ-u i SDP-u, a on je odgovarao kako je znao i umio i pokazao se pritom kao sasvim ugodan sugovornik.


Dogovorili smo autorizaciju i razišli se u miru i dobru, ništa nije slutilo na probleme. Međutim, sutradan je došlo do zapleta. Intervju mi je s autorizacije vraćen temeljito redizajniran. Desetak je mojih pitanja, zbog izmijenjenih odgovora automatski postalo suvišno, a nedostajalo je 10 do 15 pitanja koja su se nametala iz tih odgovora.




Neprirodno je da ljudi promijene stav u roku 24 sata, ali famozna autorizacija u Hrvatskoj pruža za to uporište političarima. Stoga su novinari pisanih medija u startu ozbiljno hendikepirani. Ali, što se može, protiv toga se ništa ne može. No, nakon autorizacije koja bitno utječe na intervju, novinar bi barem morao dobiti priliku za dodatna pitanja sugovorniku. Kad mi se Petrov javio u srijedu poslijepodne, rekao sam mu da ne možemo objaviti autoriziranu verziju intervjua.


Pitanja »vrište«


Tvrdio je da on to, zbog zauzetosti sastancima, nije stigao ni čitati i da su autorizaciju napravili »njegovi ljudi«. Ali, bio je ljubazan i kooperativan i dogovorili smo da ćemo to nekako riješiti u četvrtak. Bio sam spreman na određeni kompromis, da ostavimo sve kako je u autorizaciji, ali da mi predsjednik Mosta zauzvrat omogući da mu postavim pitanja koja su »vrištala« iz novih odgovora. Nažalost, Petrov se više nije javljao, ni u četvrtak ni u petak, nije reagirao ni na SMS poruke ni na telefonske pozive. Zato ne možemo objaviti intervju koji je bio planiran na dvije stranice.


Čitatelji tako, primjerice, neće doznati što je Petrov rekao na moju konstataciju: »Napravili ste Vladu s Domoljubnom koalicijom, ali već sredinom travnja u HDZ-u počinju raditi na preslagivanju parlamentarne većine. Komunicirali su u sklopu toga i s vašim zastupnicima, uostalom trojicu su i odvojili i oni su osnovali poseban Klub. Naposljetku je HDZ i srušio vašu Vladu. Kad biste se vodili kriterijima koje ste prošle godine primijenili na SDP, raskidajući s njima sporazum zato što je netko njihov nazvao nekog iz Mosta, vi biste sada morali reći da je HDZ za vas politički mrtav i da nikad više ne želite imati posla s njima. Ali, vi to ipak ne govorite«.