Europljani na plus 40

Zasad smo pošteđeni ekstremnih temperatura: Od velikih vrućina turisti iz Europe bježe u Hrvatsku!

K. B.

U većem dijelu zemlje mnogi će osjećati iscrpljenost i nervozu zbog visokih temperatura zraka, a starija populacija i kronični bolesnici bi mogli imati veće poteškoće. Za Rijeku, Split i Zagreb izdano je crveno upozorenje na toplinske valove



Temperaturne anomalije ovih dana u Europi su vrlo neuobičajene, a samo letimičnim pogledom na kartu maksimalnih dnevnih temperatura može se zaključiti kako je naš dio kontinenta ove sezone vrijeme poštedjelo ekstrema i nepogoda.


Vrhunac toplinskog vala Pirenejski poluotok zahvatio je tijekom subote, ali europski temperaturni rekord (48,0 °C, Atena, 10.07.1977.) nije oboren.


Najviša temperatura zraka u Europi u subotu izmjerena je u Evori u Portugalu, a iznosila je 45,4 °C. Vrijednost viša od 45 °C zabilježena je još u Cordobi (Španjolska) gdje bilo 45,1 °C.




Te su vrijednosti u okvirima prognoze europskog modela ECMWF, dok je američki GFS predviđao vrijednosti i do 50 °C, o čemu je pisala stranica Istramet.


Njemački turisti ovih dana na Jadran dolaze po osvježenje i hlad jer je u Njemačkoj značajno toplije nego na Jadranu!


Tako je u subotu najviša temperatura zraka izmjerena u Frankfurtu gdje je zabilježeno čak 36,8 °C. U Rijeci je “tek” 34 °C, u Puli 35, u Zagrebu čak 31 °C. Frankfurt je jučer bio topliji čak i od najtoplijeg grada u Hrvatskoj (Rab 35,6 °C).



Idućih dana očekuje se nastavak slične situacije.


Prema prognozi DHMZ-a prevladavat će sunčano i vruće. U unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka te mala vjerojatnost za poneki posljepodnevni pljusak. Vjetar slab, na Jadranu ujutro uz obalu bura, danju zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura između 16 i 21, na Jadranu od 22 do 27, a najviša dnevna uglavnom od 31 do 36 °C.



Istočna Hrvatska


Pretežno sunčano, poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka te vruće. Ujutro mjestimice moguća magla. Vjetar slab. Najniža jutranja temperatura od 18 do 21, a najviša dnevna uglavnom od 31 do 34 °C.


Središnja Hrvatska


Pretežno sunčano i vruće. Sredinom dana i poslijepodne umjeren razvoj oblaka. Ujutro mjestimice moguća magla. Vjetar slab. Najniža jutranja temperatura od 17 do 21, a najviša dnevna uglavnom od 31 do 35 °C.


Gorski kotar i Lika


Pretežno sunčano i vruće. Sredinom dana i poslijepodne umjeren razvoj oblaka uz malu vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Ujutro po kotlinama mjestimice moguća magla. Vjetar slab. Najniža jutranja temperatura od 16 do 18, a najviša dnevna uglavnom od 29 do 31 °C.


Istra


Pretežno vedro ili sunčano uz malu, poslijepodne mjestimice do umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, sredinom dana i poslijepodne ponegdje zapadni i jugozapadni vjetar. More će biti malo valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 33 i 36 °C.



Sjeverni Jadran


Pretežno sunčano i vruće. U noći i ujutro slaba do umjerena bura, zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz obalu jugozapadnjak. Najniža jutranja temperatura između 22 i 26, a najviša dnevna uglavnom od 33 do 36 °C.


Dalmacija


Pretežno sunčano i vruće. Sredinom dana i poslijepodne u unutrašnjosti umjeren do jak razvoj oblaka uz mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. U noći i ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz obalu jugozapadnjak. Najniža jutranja temperatura od 22 do 27, a najviša dnevna uglavnom od 33 do 36 °C.


U većem dijelu Hrvatske danas će se zadržati slične biometeorološke prilike kao i prethodnog dana a poboljšane će biti u Lici I Gorskom kotaru. Stoga će u većem dijelu zemlje mnogi osjećati iscrpljenost i nervozu zbog visokih temperatura zraka, a starija populacija i kronični bolesnici bi mogli imati veće poteškoće. Preporučaju im se mjere za zaštitu od vrućina.


Sutradan će se zadržati slične biometeorološke prilike kao prethodnog dana. Aktualno višednevno trajanje vrućeg razdoblja može najveće poteškoće uzrokovati srčanim i plućnim bolesnicima, te starijoj populaciji.