Dionice na čekanju

Zagrebačka burza: Do raspleta krize obustavljeno trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Problemi za Ramljaka započeli su krajem siječnja, kad su mediji objavili da je Ramljak za savjetnike u Agrokoru angažirao svoju bivšu tvrtku, Texo Management, koja za poslove savjetovanja tjedno dobiva gotovo 250.000 kuna.



ZAGREB – Zagrebačka je burza jutros je obustavila trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora dok se čeka rasplet krize u tom koncernu nakon što je, kako pišu mediji, izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku.


Trgovanje je obustavljeno dionicama Zvijezde, Leda, Jamnice, Žitnjaka, PIK Vinkovaca i Vupika, dok izdavatelji ne potvrde odnosno opovrgnu informacije o ostavci izvanrednog povjerenika te obavijeste javnost o posljedicama njegove ostavke na postupak izvanredne uprave.


Iz Agrokora su potvrdili da je izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnio ostavku predsjedniku Vlade.




Analitičari su danas očekivali nestabilnosti na Zagrebačkoj burzi, s obzirom na novu krizu u Agrokoru.


“Očekujem nestabilnost cijena dionica kompanija iz sastava Agrokora, a bude li nekakvih potresa u Vladi, moguća je i nestabilnost cijelog tržišta. Nestabilnosti u političkom i gospodarskom životu uvijek štete tržištu dionica”, kazao je Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.


Crobexi pali


Prijepodne su Crobexi pali, pri čemu se najviše trgovalo dionicom HT-a.


Crobex indeks bio je oko 10,30 sati u minusu oko 0,4 posto, na 1.847 bodova, a Crobex10 za 0,5 posto, na 1.068 bodova.


Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 1,7 milijuna kuna.


Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od oko milijun kuna, pri čemu joj je cijena pala 0,9 posto, na 166 kuna.


HT je jutros izvijestio o neto dobiti za 2017. od 863 milijuna kuna, što je za 7,5 posto manje nego godinu ranije.


Uprava i Nadzorni odbor glavnoj skupštini predložili su raspodjelu dividende od 6 kuna po dionici, koja će se isplatiti iz neto dobiti 2017. godine, što daje ukupan iznos za isplatu dividende od 490 milijuna kuna. Predložena dividenda ista je kao i za prethodne dvije godine.


Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od oko 200.000 kuna, a cijena joj je pala 0,2 posto, na 41,40 kuna.


Među najlikvidnijim izdanjima pala je i cijena dionice Končar Elektroindustrije, za 2 posto, na 705 kuna, dok je među najvećim dobitnicama dionica Tehnike, s rastom cijene za više od 9 posto, na 118 kuna.