Financijska potpora

Zagreb pomaže u obnovi Kuće hrvatske himne u Glini

Hina

Grad Zagreb pomoći će u obnovi glinske Kuće hrvatske himne, katnice građene sredinom 19. st., koja osim urbanističko-arhitektonske vrijednosti ima i povijesni značaj jer se vjeruje da je u njoj Josip Runjanin skladao hrvatsku himnu



ZAGREB/GLINA – Grad Zagreb pomoći će u obnovi glinske Kuće hrvatske himne, katnice građene sredinom 19. st., koja osim urbanističko-arhitektonske vrijednosti ima i povijesni značaj jer se vjeruje da je u njoj Josip Runjanin skladao hrvatsku himnu.


»S obzirom da se radi o projektu koji je od velikog nacionalnog značaja, Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, će se financijski uključiti u obnovu, ali dakako da najviše očekujemo od države i Sisačko – moslavačke županije«, rekao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor koji se, kako je priopćeno iz njegova kabineta, danas u Glini sastao s gradonačelnikom tog grada Milanom Bakšićem.


Runjanin je kao carski vojni kadet služio u Glini gdje je pristupio Ilirskom pokretu i bavio se skladanjem.»Iako smo prije dva mjeseca ušli u Europsku uniju i postali punopravnom članicom, ne smijemo zaboraviti i trebamo sačuvati naš identitet. A identitet su i nacionalni simboli: zastava, grb i himna. Stoga me čudi da ovdje danas ne vidim stotine stranih turista koji žele upoznati hrvatsku povijest, ali nikad nije kasno«, rekao je Kosor.

U svijetlu nedavnih događanja u Vukovaru, Kosor je uputio apel, ali i poruku zašto je ovaj projekt iznimno važan na više razina. »Pođimo od autora hrvatske himne Antuna Mihanovića koji je napisao tekst i Josipa Runjanina, pravoslavca, koji je taj tekst uglazbio, što je dokaz da su ljudi na ovim prostorima i prije više od stotinu godina živjeli i radili zajedno. Tome ne svjedoči samo na, simboličnoj razini, priča o nastanku himne već i svi vi koji u Glini živite, s obzirom na sastav stanovništva«, rekao je Kosor.




Istaknuo je da je to važna poruka svim građanima Hrvatske da je potrebno pronalaziti one zajedničke točke koje nas spajaju jer svi zajedno dijelimo istu sudbinu.