Novi problemi na Ibleru

Zagorski SDP-ovci čvrsto stali uz Hajdaša Dončića. Otvoreno traže Bernardićev odlazak

Hina

Foto Petar Glebov / PIXSELL

Foto Petar Glebov / PIXSELL

U četiri zaključka krapinsko-zagorski SDP-ovci ističu da se najoštrije protive sankcioniranju članova SDP-a koji su otvoreno i javno, kako bi se riješili problemi, progovorili o stanju u SDP-u



Nakon što je Glavni odbor SDP-a u subotu na dvije godine suspendirao četvoricu članova Predsjedništva stranke sa svih stranačkih dužnosti i oduzeo im sva članska prava, u Zaboku se četvrtak uvečer okupio Županijski odbor Krapinsko-zagorske županije kako bi dao potporu svojem dotadašnjem predsjedniku, sada suspendiranom Siniši Hajdaš Dončiću.


S obzirom na suspenziju, njegovu čelnu dužnost do daljnjeg će obnašati potpredsjednik Marko Vešligaj. Odluku o suspenziji proglasili su nestatutarnom i traže njezino poništenje.


U četiri zaključka krapinsko-zagorski SDP-ovci ističu da se najoštrije protive sankcioniranju članova SDP-a koji su otvoreno i javno, kako bi se riješili problemi, progovorili o stanju u SDP-u. Odluku Glavnog odbora o oduzimanju prava Hajdaš Dončiću da obnaša funkciju predsjednika Županijske organizacije Krapinsko-zagorske županije odbacuju, smatrajući je nestatutarnom. Statutarnu komisiju pozvali su da poništi tu odluku. Zbog postupaka aktualnog vodstva kojim se kriza u stranci, umjesto da se rješava, još više produbljuje, od predsjednika stranke Davora Bernardića traže da podnese neopozivu ostavku i da se u SDP-u provedu unutarstranački izbori.




Naime, kako pojašnjavaju, prema članku 32. Statuta SDP-a, pravo na obnašanje funkcije u općinskoj, gradskoj ili županijskoj organizaciji može oduzeti samo Predsjedništvo, a potom je potvrđuje Glavni odbor stranke. Međutim, Predsjedništvo za takvu vrstu sankcija nije imalo većinu pa ju je Bernardić prebacio na Glavni odbor, kako kažu zagorski SDP-ovci, »bez valjanog prijedloga i bez vođenja odgovarajućeg postupka«. Glavni odbor stranke odluke o suspenziji, prema Statutu, može donositi samo za dužnosti na nacionalnoj razini.


Upozoravaju i na kršenje članka 13. Statuta po kojemu su »rad i djelovanje SDP-a javni« pa stoga smatraju da se javnim istupima koji za cilj imaju rješavanje nagomilanih problema u stranci ne krše ni Statut ni programski dokumenti SDP-a nego da se upravo time ostvaruje statutarno načelo o javnosti rada SDP-a.Večeras će se sastati i Županijski odbor Zagrebačke županije SDP-a čiji je čelnik Mihael Zmajlović također suspendiran i očekuje se da će članstvo stati iza svojeg čelnika, uz slične zaključke. Za sada nije poznato kako će središnjica stranke reagirati na ove odluke, no, u stranačkim kuloarima spominje se čak i scenarij raspuštanja tih dviju SDP-ovih županijskih organizacija.

Uz navedenu dvojicu, Glavni odbor na dvije godine suspendirao je i potpredsjednika stranke Peđu Grbina te člana Predsjedništva Vedrana Babića koji su prepoznati kao inicijatori pobune protiv šefa stranke Bernardića.


U subotu se održavaju i zadnji u nizu unutarstranačkih izbora, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.Za predsjednika te organizacije natjecat će se saborski zastupnik Ranko Ostojić i Danijel Kukoč, vijećnik SDP-a u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije. U stranačkim kuloarima Ostojić slovi za favorita.