Previsok trošak poslovanja

“Za veće plaće trebaju nam reforme”: Predsjednica HUP-a Gordana Deranja o očekivanjima u 2018. godini

Branko Podgornik

Hrvatska će ubrzati gospodarski rast, investicije i zapošljavanje kada se veličina i trošak državnog sektora te njegova učinkovitost u pružanju javnih usluga usklade s potrebama i realnim mogućnostima modernog, konkurentnog gospodarstva – i to očekujemo od Vlade u idućoj godini



Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja svjesna je da zaposleni u našoj zemlji žele biti znatno bolje plaćeni. Napominje da je to moguće ako vlasti nastave potrebne reforme, kako bi rasteretile poduzetnike i omogućile brži napredak gospodarstva. Deranja je na čelu HUP-a od 2014. godine, ali istodobno obavlja i dužnost predsjednice uprave tvrtke Tehnomont d.d. iz Pule, koja se uspješno bavi nautičkim turizmom i izradom čeličnih konstrukcija. Tehnomont d.d. dio je istoimene grupe koja u svom sastavu ima i brodogradilište.


Je li HUP zadovoljan poreznom reformom i ostalim mjerama koje je Vlada ove godine poduzela radi poboljšanja položaja poduzetnika i poslovne klime? Što od Vlade očekujete iduće godine?


– U HUP-u smo pozdravili poreznu reformu i nedavne Vladine mjere koje se tiču tržišta rada no oni, kako često naglašavamo, bez drugih strukturnih reformi nisu dovoljni za ostvarenje jačeg gospodarskog rasta. Nedavno smo objavili rezultate našeg alata HUP Skor, kojim mjerimo provedbu reformi i koji je ponovno pokazao da i dalje imamo najlošiji rezultat među 11 država nove Europe. To ukazuje na kroničnu nekonkurentnost hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini.




Najveće zaostajanje zabilježili smo u tri područja: preveliko opterećenje gospodarstva, slabi rezultati tržišta rada i strukturni problemi u obrazovnom, zdravstvenom i mirovinskom sustavu, a svi oni upućuju na izostanak reformi u javnom sektoru. Hrvatska će ubrzati gospodarski rast, investicije i zapošljavanje kada se veličina i trošak državnog sektora te njegova učinkovitost u pružanju javnih usluga usklade s potrebama i realnim mogućnostima modernog, konkurentnog gospodarstva – i to očekujemo od Vlade u idućoj godini.


Bolje startne pozicije


Zašto Hrvatska toliko zaostaje za zemljama EU-a, čak i u oporavku gospodarstva?


– U odnosu na druge zemlje EU, trošak poslovanja u Hrvatskoj i dalje je previsok. Poslovanje otežavaju neprohodna administracija, neučinkovita javna uprava, stalne izmjene zakona i uvjeta, sporo pravosuđe i neujednačene sudske prakse. U takvim uvjetima jako je teško biti konkurentan. Naša inozemna konkurencija ima bitno bolje startne pozicije, a tržišna utakmica sve je oštrija. Zato treba biti jasno svima – do većih plaća vode reforme i promjene. Ako sve ostaje isto kao što je sada, neće biti ni većih plaća, ni nužnih ulaganja u razvoj poslovanja, ni novih investicija, ni novih radnih mjesta. Ako promjena i dalje neće biti, ljudi će odlaziti još masovnije.



Jeste li kao žena u HUP-u i na čelu tvrtke nailazili na podcjenjivanje u poslovnom svijetu?


– Kako naš narod kaže: sto ljudi, sto ćudi! Bilo je svega, ali nikad me to nije zabrinjavalo ili pokolebalo da nastavim u smjeru koji sam si zacrtala. Bez obzira na spol, rezultati trebaju biti isključivo mjerilo uspješnosti.



Budući da poslodavcima nedostaje radnika određenih struka, zašto im ne povećaju plaće kako bi ih zadržali u Hrvatskoj, ili potaknuli ih na prekvalifikaciju?


– Hrvatske tvrtke, kao što je poznato, opterećene su ukupnim visokim troškovima poslovanja i mnogim drugim barijerama koje umanjuju njihovu konkurentnost u nadmetanju s inozemnom konkurencijom koja ima manje troškove i bolje uvjete. Zato HUP traži šire reforme koje bi omogućile da se smanje drugi troškovi poslovanja i kreira poticajnije okruženje, a onda povećaju i plaće. Samo profitabilno poslovanje jamči redovite isplate plaća i zadržavanje radnih mjesta, ali i ulaganja u razvoj i modernizaciju poslovanja bez kojeg, opet, ni plaće ni radna mjesta nisu dugoročno održiva.


Važan potez Vlade


Kolike je štete kriza u Agrokoru napravila gospodarstvu? Očekujete li štete i iduće godine?


– Godinu će zasigurno obilježiti kriza u Agrokoru. Njezin konačan rasplet tek očekujemo, jer ovisi o odlukama vjerovnika, ali vrijeme koje je kupio tzv. lex Agrokor itekako je dragocjeno. Dalo je mogućnost Agrokorovim partnerima i dobavljačima da se restrukturiraju i da preslože poslovanje – da pronađu nove partnere i načine da ublaže negativan udar Agrokora na njihovo poslovanje. Gospodarstvenici su svjesni koliko je ovo bio važan i potreban potez Vlade.


Jeste li zadovoljni poslovanjem Tehnomonta d.d.?


– Tehnomont d.d. posluje u okviru planiranog. Zadovoljna sam s ostvarenim poslovanjem u 2017., ali uvijek može bolje. Popunjenost kapaciteta je zadovoljavajuća, iako postoje manji problemi oko naplate. Za iduću godinu planiramo snažniji iskorak u investicije vezane uz turizam.