Potpredsjednik SDP-a

ZLATKO KOMADINA ‘SDP je u vrijeme Milanovića vodio politiku konflikta. Sad je drugačije’

Tihana Tomičić

Novi program vraća SDP gdje mu je mjesto – Zlatko Komadina / arhiva NL

Novi program vraća SDP gdje mu je mjesto – Zlatko Komadina / arhiva NL

Rezultati izbora na kojima sam za župana opet pobijedio u prvom krugu daju mi argument za to, hvala ti Bože, valjda sam onda položio ispit i pred stranačkim članstvom. Uostalom, imam i neku ulogu u vrhu stranke. Mislim da SDP-u sada treba stabilnost, a ja sam, eto, dosta stabilan



Konvencija SDP-a prošla je potpuno mirno, i Davor Bernardić sad u svoje ruke može preuzeti sve poluge upravljanja strankom. S njegovim prvim suradnikom, potpredsjednikom stranke Zlatkom Komadinom, razgovarali smo o novoj fazi SDP-a.


Na kraju, konvencija je protekla regularno. Vi ste rekli da je to novi start SDP-a, zašto?


– Jer jest novi start. Svaki kongres znači podvlačenje crte, svođenje računa, a ovo je bio jedan od rijetkih kongresa na kojima su usvojena tri važna dokumenta – izvješće o radu, novi program i novi statut.




Kojim atributom biste vi sami nazvali taj novi program? Je li SDP sad ljeviji, ili kakav?


– Vrijednosno, on je vrlo lijevo artikultiran i vraća SDP tamo gdje mu je mjesto. SDP je bio otklizao u liberalno. Moćna je poruka da sloboda bez jednakosti znači liberalizam, jednakost bez slobode totalitarizam, a sloboda i jednakost daju socijaldemokraciju. Naravno da je taj program mogao biti deset puta širi i detaljniji, kao što je mogao biti i deset puta kraći, kao manifest, ali mislim da je ovo prava mjera – daje vrijednosti i postavke, a sad kreće izrada sektorskih politika. Bit je da je najkvalitetnija socijalna politika – zapošljavanje, naročito mladih.


Bura u čaši vode


Kako je Bernardić na kraju uspio smiriti strasti? Uz toliko kritika, uz loš rejting stranke u javnosti, ipak je sve prošlo jednoglasno.


– Prije svega, rejting nije loš i radi se ozbiljno. Rade akcijske radne grupe po sektorima, rade savjeti, pišu se novi zakoni… Taj dojam o kojem vi govorite stvara se na bazi izjava, posebno neimenovanih, nekolicine neodgovornih, a medijski vidljivih ljudi u stranci. No, nikakvo izvanredno stanje u SDP-u ne postoji. To vam cijelo vrijeme tvrdim.


Je li točno da je Mirando Mrsić zbog svojih kritika pred isključenjem?


– Ponavljam, sve te najave bile su bura u čaši vode. Poanta je da se neki jednostavno nisu pomirili s izbornim rezultatom u stranci. Što im ja mogu. Realno je da je Bernardić stranku preuzeo na stranačkoj infrastrukturi svog prethodnika, ali odgovorni zastupnici u Saboru nisu izaslanici bivšeg predsjednika stranke, nego članova i građana. Oni moraju provoditi politike stranke. U tom smislu i ne vidim problem u klubu, osim par pojedinaca, čija je Mrsić metafora. Čak i sve najbolje što se poduzme, takvi kritiziraju i odbacuju. Evo kolega sad odbija provoditi stav Predsjedništva oko prijedloga zakona o doprinosima.


Znači, stvarno ćete ga isključiti?


– Postoje razne konzekvence za takvo ponašanje, a Mrsić je neke, poput opomene pred isključenje, već iskoristio. Nadam se da će povući svoj prijedlog zakona, kako je Predsjedništvo i zaključilo.


Kaže da neće.


– Ne znam što će sad učiniti Predsjedništvo, nisam prorok, ali nijedan pojedinac nije iznad stranke.



Jučer je SDP promijenio mišljenje oko Istanbulske konvencije, samo kako se ne bi raspao klub.


– SDP podržava Istanbulsku konvenciju. Tu nema mjesta HDZ-ovim petljanjima s interpretacijama koje su protivne jednakosti svih građana. Ratifikacija znači uzmi ili ostavi, nema između.



Vlak je u pokretu


Dio zastupnika tvrdi da su predizbori na kojima će se ubuduće birati i svi kandidati za Sabor, prema novom statutu, samo alat za njihovu eliminaciju, da je upravo zato donesena takva nova odredba.


– U politici se svatko sam eliminira. Nitko nikome ne priječi raditi, pisati zakone, istupati u ime stranke u iznošenju socijaldemokratskih politika. Prošlo je u SDP-u vrijeme trošenja energije na besplodne rasprave jednih o drugima. Takva politika vodi u slijepu ulicu. Vlak je krenuo, ili se ukrcaš, ili ostaneš na stanici. SDP-ov vlak je u pokretu. Svatko mora biti spreman mijenjati se, tko to ne uspije, u pravilu otpada. Uostalom, radi se o glasanju članova stranke o kandidatima za Sabor. Pa ako ih članovi ne prepoznaju, što reći?!


Ti zastupnici tvrde da će ih pobijediti vaša šalabahter-demokracija.


– Pa šalabahter-demokracija je upravo ubijena ovim statutom. Svi glasaju za sve, tko prođe, prođe. Nitko nije pretplaćen. Ovaj statut je potpuno demokratizirao stranku.


Raskol je sad izbjegnut, ali prva sljedeća tema na kojoj će se sigurno dogoditi je kandidatura Zorana Milanovića za predsjednika Republike, tada će dobar dio podržati njega kao nezavisnoga. Slažete li se s tom procjenom?


– Ne. Pitanja o Milanovićevoj kandidaturi su hipotetska. Kandidat može biti svaki građanin Hrvatske ako ga SDP prepozna kao svog najboljeg kandidata. Glavni odbor će utvrditi kandidata već do ljeta ove godine. Osobno sam već rekao: ne mislim da Zoran Milanović treba biti kandidat SDP-a. Točka.


A Tonino Picula, i on je iskazao takvu ambiciju.


– On bi bio dobar socijaldemokratski kandidat. U prvom redu, kandidat SDP-a mora biti socijaldemokrat.


A Zoran Milanović to po vama nije?


– To on nije po sebi, a ne po meni. Pa on je sam rekao da je liberal i da se više ne vidi u stranci.


A vi, biste li vi bili kandidat za predsjednika RH?


– Mene to ne privlači. Volim PGŽ i ljude u njoj, volim poslove koji su konkretni. A i još sam premlad (smijeh).


Sad biste bili u Argentini, a ne tu u Rijeci, da ste predsjednik.


– Predsjednici bi bilo bolje da bude kod kuće, a ne tamo.


Treba više dijaloga


Zar mislite da ijedan SDP-ov kandidat ima šanse pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović?


– Naravno, čudim se i da je prethodni naš predsjednik izgubio te izbore. A nisam siguran da gđa Kitarović samo glasovima desnice može ponovo dobiti izbore. Kao što nisam siguran ni da će biti kandidat HDZ-a.


Unatoč kritikama Vlade, vi stalno HDZ-u nudite 10 ključnih točaka konsenzusa oko kojih bi se SDP i HDZ trebali složiti. Odjednom ste pobornik velike koalicije?


– Ne. Odavno sam rekao: velika koalicija samo u velikoj nuždi. Ovih deset točaka nema veze s velikom koalicijom, nego s odgovornošću prema građanima. Kurikularna reforma, Istanbulska konvencija, gospodarstvo, zapošljavanje, veliki infrastrukturni projekti – za to bi svi dionici hrvatskog društva trebali imati slične stavove. Ne postoji više istina o razvoju Hrvatske i demografskoj politici, ima samo više puteva. Reći ću samo na primjeru PGŽ-a, pozicija od opozicije prihvaća što je dobro za građane.


Vi dakle želite da Vlada i Sabor funkcioniraju kao PGŽ?


– Pa u osnovi, da. Ključna riječ je dijalog. Građani ne očekuju da se u javnom prostoru samo svađa i da se odbijaju kvalitetni prijedlozi. Tako i ja u Županiji, imam mandat građana da upravljam na korist svih građana. To mora biti prioritet. Nije svrha oporbe samo biti protiv, niti je svrha vlasti samo gaziti oporbu. Hrvatskoj treba više dijaloga, međutim isključivost je model rada HDZ-a.


Dakle, za razliku od Milanovića koji je volio konflikte, vi volite dijalog?


– E, dobro ste primijetili. Ranije je SDP vodio politiku konflikta, i to ne samo prema van, prema političkim suparnicima, nego i unutar stranke. Sad se više ne lansira politika konflikta nego dijaloga. Dobro zapažate.


Umorni od davanja


Spominju se opet novi, prijevremeni izbori za Sabor. U zadnje vrijeme pobornik ste ideje da SDP na te izbore ide sam, kako to?


– Bio sam rodonačelnik predizbornog koaliranja, ali nove okolnosti, nove odluke. Kad se biračka volja ne može realizirati u prvom krugu, smatram da tada treba izbjeći predizborno koaliranje. Sad je ta biračka volja jako rascjepkana, pa poručujem: izmjerimo svi svoju pojedinačnu snagu. Uostalom, naši članovi su umorni od davanja, SDP je stalno nekome nešto davao, a pogledajte zadnju izdaju koju nam je HNS priredio. Ljudima je dosta toga.


A ni Most vas neće.


– Očito nemaju iskustva s koalicijskim kompromisima, uostalom u to smo se dvaput uvjerili, zar ne? Pa i bolje da nas onda, kako vi kažete, oni neće.


Kako u ideološkom, vrijednosnom smislu vidite Most? Mislim da je za vaše birače dobra vijest da ne namjeravate predizborno surađivati s njima, mislim da ih ne doživljaju prirodnim partnerom SDP-a.


– Most vidim kao dosta konzervativno društvo, više desno nego u centru, jako je malo lijevoga kod njih. Jedino u čemu se slažemo jest da smo i jedni i drugi suparnici HDZ-u, ali to svakako nije dovoljno za koaliciju.


Bit će vam sad Krešo Beljak tužan, nema predizborne koalicije ni s njima, a stranka mu se skoro raspala na tome.


– A ne mora on biti tužan, mi poštujemo potpisano, a s HSS-om već imamo savez za parlamentrane izbore.


Na kraju, upravo pišete izborna pravila SDP-a za izbore za Zagreb i 20 županija. Da raščistimo jednu dilemu: hoćete li se ponovno kandidirati za predsjednika SDP-a PGŽ-a?


– Da. Rezultati izbora na kojima sam za župana opet pobijedio u prvom krugu daju mi argument za to, hvala ti Bože, valjda sam onda položio ispit i pred stranačkim članstvom. Uostalom, imam i neku ulogu u vrhu stranke. Mislim da SDP-u sada treba stabilnost, a ja sam, eto, dosta stabilan.