Uče od najboljih

‘ŽELIM POMOĆI MLADIM ZNANSTVENICIMA’ Ivan Đikić se preko Rijeke vraća u Hrvatsku

Barbara Čalušić

Mladi znanstvenici na riječkom sveučilištu mogu puno više pokazati nego što to čine danas zbog nedostatnih sredstava kojima raspolažu, a svojim projektima mogu donijeti novac sveučilištu, poručje prof. dr. Ivan Đikić



RIJEKA – Kada je sredinom studenog prošle godine posjetio Sveučilište u Rijeci, prof. dr. Ivan Đikić za naš je list izjavio kako je uživao u razgovorima s mladim znanstvenicima i mladim voditeljima laboratorija, a posebno ga se, kako je tada istaknuo, dojmio susret s rektoricom pri kojem je spoznao pozitivnu i progresivnu politiku kojom riječko Sveučilište želi unaprijediti svoj edukacijski, ali i znanstveni potencijal.


Prenošenje iskustva


Hrvatski znanstvenik svjetske karijere tada je afirmativno govorio o budućnosti riječkog Sveučilišta, a s obzirom da je više puta istaknuo kako je ugodno iznenađen uvažavanjem njegovog kritičkog razmišljanja o trenutačnoj situaciji u Rijeci i prihvaćanjem njegovih savjeta kako što prije unaprijediti riječko Sveučilište, njegovo članstvo u Međunarodnom znanstvenom savjetu Sveučilišta u Rijeci, koji je osnovan proteklog tjedna, zapravo je logičan nastavak suradnje čiji će fokus po svemu sudeći biti mladi riječki znanstvenici i njihovi projekti.


Đikić je tako već ranije poručio da mladi znanstvenici na riječkom Sveučilištu mogu puno više toga pokazati nego što trenutačno pokazuju, a kao razlog slabije vidljivosti naveo je nedostatna sredstva kojima raspolažu, ali i ideju da mladi znanstvenici svojim projektima mogu donijeti novac Sveučilištu.




Kao član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci, kako nam je objasnio u kratkom razgovoru, Đikić namjerava nastaviti savjetovati i prenositi svoja međunarodna iskustva na riječko Sveučilište. Njegov angažman isključivo je savjetodavan te zasad nema namjeru u okviru riječkog Sveučilišta pokretati svoje znanstvene projekte.


– Jedan od prvih mojih savjeta vodstvu Sveučilišta bit će stvaranje javne znanstvene i obrazovne strategije razvoja koje podrazumijeva potpunu transparentnost i odgovornost vodstva Sveučilišta. Također je važno fokusiranje resursa i programa Sveučilišta na kvalitetu s posebnim osvrtom na ulaganje u mlade znanstvenike, voditelje laboratorija kojima treba ponuditi dobre uvjete za znanstveni rad. Oni trebaju postati centar budućeg razvoja i uspjeha Sveučilišta u Rijeci. Dat ću i nekoliko primjera o aplikacijama na EU za takve pozicije. Osim toga, u Rijeci se trebaju bolje valorizirati uspjesi znanstvenika profesora i prema tome se trebaju ostvarivati starteška ulaganja. Na taj način će se stvoriti međunarodna slika uspješnosti Sveučilišta u Rijeci i rezultati će dovoditi do velikog povrata novca preko međunarodnih grantova – objašnjava Đikić.


Pomanjkanje vremena


Na pitanje kakvi su konkretno njegovi planovi u riječkim znanstvenim okvirima, Đikić ističe da je poziciju člana savjetodavnog tijela Sveučilišta u Rijeci prihvatio na nekoliko godina tijekom kojih želi pridonijeti poboljšanju pozicije kvalitetnih znanstvenika u Rijeci.


– Tijekom posjeta Rijeci uočio sam da postoji značajan broj kvalitetnih i uspješnih znanstvenih grupa koje dobivaju financijska sredstva iz EU. Kada bi se te grupe više umrežile i uključile u međudisciplinarnu suradnju unutar i izvan Sveučilista, uspjesi bi bili još značajniji. Slične uspjehe smo postigli u institutima koje sam vodio na Sveučilištu u Frankfurtu i predložit ću konkretne financijske rezultate, najavljuje Đikić koji se prihvaćanjem članstva u Međunarodnom znanstvenom savjetu Sveučilišta u Rijeci na neki način ipak ponovo vraća u Hrvatsku.


Naime, prije godinu dana Đikić se angažirao u slučaju plagijata ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića te poslao nekoliko otvorenih pisama premijeru Andreju Plenkoviću i hrvatskoj javnosti. Nakon što ga je premijer optužio za suradnju s oporbom te stao u Barišićevu obranu, Đikić je prekinuo svoju 15 godina dugu suradnju s Medicinskim fakultetom u Splitu.


Godinu dana kasnije, Đikić kaže da ga prošlost ne zanima, ali i da će njegova uloga u Rijeci biti isključivo savjetnička te u okviru riječkog Sveučilišta ne namjerava pokretati svoj znanstveni rad i otvarati laboratorij. Kao glavni razlog navodi da za to više nema vremena.


Pomaganje savjetima


– Prekinuo sam znanstveni rad i vođenje Laboratorija za istraživanje tumora na splitskom sveučilištu zbog vrijeđanja kojima sam bio javno izložen. To nisam zaslužio jer sam 15 godina volonterski ulagao svoje iskustvo i znanje u mlade u Splitu. No, to je prošlost i ne želim gledati natrag. Ovim angažmanom želim pomoći Sveučilištu u Rijeci savjetima, no neću pokretati nikakav znanstveni rad, niti laboratorije. Prevenstveno jer nemam više vremena. Trenutačno sam u San Franciscu gdje sam otvorio laboratorij u kompaniji Genentech gdje ću provoditi tri mjeseca godišnje, a preostalih devet mjeseci ću raditi kao direktor instituta na sveučilišnoj klinici Sveučilišta Goethe u Frankfurtu – zaključuje Đikić.