Primio poziv na temelju tjeralice

ZDRAVKO MAMIĆ KRENUO NA SUD BiH Ovjetnik bivšeg Dinamovog čelnika uvjeren da on neće biti izručen

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Neimenovani izvor blizak Mamiću pojasnio je da on nije lišen slobode. Mamić će tijekom dana pred Sudom BiH biti ispitan o tome želi li da ga se izruči Hrvatskoj što su zatražile pravosudne vlasti nakon podizanja druge optužnice protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku. Mamić će se, pojasnio je isti izvor, pozvati na to da uz hrvatsko posjeduje i bosanskohercegovačko državljanstvo te će biti protiv izručenja



MOSTAR Bivšem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, optuženom za financijske malverzacije u tome klubu, pripadnici Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak ujutro su uručili poziv za saslušanje pred Sudom BiH na temelju tjeralice koju su za njim raspisale vlasti u Hrvatskoj te se on zajedno s odvjetnikom uputio u Sarajevo.


Kako su za Hinu potvrdili iz SIPA-e Mamiću je jutros uručen poziv te se on nalazi na putu za Sarajevo.


Neimenovani izvor blizak Mamiću pojasnio je da on nije lišen slobode. Mamić će tijekom dana pred Sudom BiH biti ispitan o tome želi li da ga se izruči Hrvatskoj što su zatražile pravosudne vlasti nakon podizanja druge optužnice protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku. Mamić će se, pojasnio je isti izvor, pozvati na to da uz hrvatsko posjeduje i bosanskohercegovačko državljanstvo te će biti protiv izručenja.




Mediji u BiH ranije su najavili kako bi se saslušanje pred Sudom BiH moglo održati u popodnevnim satima, no njemu blizak izvor tvrdi kako bi se to moglo dogoditi i ranije.


Njegov odvjetnik u Hrvatskoj Veljko Miljević u ponedjeljak je rekao kako je uvjeren da Mamić neće biti izručen iz BiH.


»Neće biti izručen Hrvatskoj, pogotovo ne na ovakav način«, rekao je Miljević novinarima ispred zagrebačog Županijskog suda.


Nakon odluke Vrhovnog suda RH koji je odbio zahtjev za izuzećem sudskog vijeća, Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu te raspisao tjeralicu za Zdravkom Mamićem.


Optužno vijeće 21. svibnja potvrdilo je drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.


Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.


Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015., ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.


Uoči izricanja prvostupanjske presude Osječkoga suda u proljeće prošle godine kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Mamić se sklonio u Međugorje u BiH, čije državljanstvo također posjeduje.