Unutarstranački izbori

Vrh HDZ-a odustao od odgode izbora: Bit će to veliki test za stranku, evo zašto

Zlatko Crnčec

Foto: JURICA GALOIC/PIXSELL

Foto: JURICA GALOIC/PIXSELL

Unutarstranački izbori održavat će se paralelno s hrvatskim predsjedanjem EU-om, procesom na čijoj važnosti jako inzistira premijer Plenković, a završit će izbornim saborom stranke samo nekoliko mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora, čije se održavanje očekuje ujesen sljedeće godine



ZAGREB – Unutarstranački izbori u HDZ-u započet će odmah nakon drugog kruga izbora za predsjednika Republike, odnosno u siječnju ili veljači sljedeće godine.


Neslužbeno se u stranci može doznati da je predsjednik stranke Andrej Plenković zajedno s najužim krugom svojih suradnika praktički donio odluku da se ovi izbori održe kako i predviđa postojeći statut stranke, dakle na proljeće 2020.. Očekuje se da će ovu odluku uskoro formalizirati i tijela stranke.


– Neformalna je odluka donijeta. Izborni ciklus u HDZ-u započet će u siječnju, najkasnije početkom veljače i to na način kako je uobičajeno. Od temeljnih ogranaka preko općinskih, gradskih i županijskih organizacija pa sve do izbornog sabora stranke koji će se najvjerojatnije održati u svibnju – rekao je jučer za naš list jedan od visokih dužnosnika HDZ-a.


Nema odgode




Ovakav razvoj događaja znači da je vodstvo stranke definitivno odustalo od toga da se unutarstranački izbori u HDZ-u pomaknu za šest ili više mjeseci, o čemu se u političkim kuloarima govorilo već krajem prošle godine.


Naime, unutarstranački izbori održavat će se paralelno s hrvatskim predsjedanjem EU-om, procesom na čijoj važnosti jako inzistira premijer Plenković, a završit će izbornim saborom stranke samo nekoliko mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora, čije se održavanje očekuje ujesen sljedeće godine. Budući da je predsjedanje jako važno Plenkoviću, a unutarstranački izbori uvijek generiraju sukobe koje bi bilo bolje izbjeći samo par mjeseci prije saborskih, u HDZ-u se razmatrala mogućnost da se stranački izbori odgode.


Kandidati za predsjednika


Po svemu sudeći od toga se sada odustalo i izbori će se održati u proljeće sljedeće godine. Dosad su svoju namjeru da se kandidiraju za predsjednika HDZ-a obznanili sam Plenković, te dvojica nekadašnjih ministara vanjskih poslova Davor Ivo Stier i Miro Kovač, te nekadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko.


Izbori za predsjednika bit će veliki test za samu stranku budući da će se po prvi puta dogoditi da šefa stranke biraju izravno svi članovi, a da ima više kandidata. I Karamarka i Plenkovića također se 2016. biralo izravno, ali oni nisu imali protukandidata. Po prvi puta članovi će izravno birati i zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a.,