Ne misli da je pogriješio

Vladimir Šeks: Predsjednica me smjenila zbog medijskog pritiska. Ali ne odlazim iz politke, malo morgen

Dražen Ciglenečki

Vladimir Šeks / Damjan Tadić/CROPIX

Vladimir Šeks / Damjan Tadić/CROPIX

Vladimir Šeks se nije kandidirao na nedavnim parlamenarnim izborima i sada nema mandat, tako da se čini da je nakon odlaska s Pantovčaka njegova politička karijera završena i da on konačno ide u mirovinu. Ali, Šeks to demantira



ZAGREB Nakon Vladimira Šeksa i Komisija za pomilovanja stradala je zbog odluke predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o pomilovanju 25 osoba, među kojima, kako je javnost smatrala, i nekoliko spornih. Ključno je pritom bio oprost dijela zatvorske kazne Vanji Goldbergeru, nekadašnjem savjetniku u Šeksovom uredu dok je on bio predsjednik Sabora. Predsjednica Republike se na Pantovčaku sastala s članovima Komisije i potom je donijela odluku o prestanku Odluke o imenovanju predsjednika i članova tog tijela.


Predsjednica je smijenila svoju Komisiju za pomilovanja


Nakon što je objavljena odluka Kolinde Grabar-Kitarović, razgovarali smo i s Vladimirom Šeksom. On osjeća moralnu odgovornost za poteze koji su doveli do njegovog odlaska iz Ureda predsjednice, ali ne smatra da je prekršio neki propis ili postupio nedostojno.




– Vanja Goldberger bio je jako dobar prijatelj mojeg pokojnog sina, bili su u udruzi Attack, zajedno svirali, komponirali… Kad je Sabor svojedovno raspisao javni natječaj, on se javio na njega i primljen je u službu. Radio je u mojem uredu kao savjetnik za medije i svoj je posao izvrsno obavljao. Nažalost, dogodilo mu se 2012. godine to s drogama, bio je to pokušaj dilanja iako nije kriminalac, i završio je u zatvoru. Odgulio je 22 mjeseca i još je morao osam mjeseci kad su mi se obratili njegova supruga i kćer. Goldberger ima iz prvog braka kćer od 19 godina i s novom suprugom dvogodišnju kćer. Zbog toga što je Goldberger bio prijatelj mojeg sina kao i moj odličan suradnik, smatrao sam da je ljudski da mu pomognem. Iz emocionalnih razloga razgovarao sam s nekoliko članova Komisije, uključujući i predsjednika Derenčinovića, i zamolio sam ih da razmotre Goldbergerov slučaj a o tome nisam obavijestio predsjednicu. Apsolutno sam siguran da bi Goldberger, koji je teško bolestan, bio pomilovan i da nisam kontaktirao nikoga iz Komisije, ali, eto, jesam. Stoga za to preuzimam moralnu odgovornost. Premda su članovi Komisije ozbiljni i samostalni ljudi pa da nisu mislili da Goldbergera treba pomilovati, uvjeren sam da to ne bi predložili predsjednici. Budući da sam osobno osam godina bio na čelu te Komisije, dobro znam kako ona funkcionira, naglašava bivši predsjedničin savjetnik za ustavno-pravna pitanja.


Šeks napominje da o Goldbegeru nije razgovarao s Kolindom Grabar-Kitarović prije nego što je ona potpisala odluku o pomilovanjima i siguran je da ona nije bila upoznata da je riječ o nekadašnjem savjetniku u njegovom uredu.


– Predsjednica nije bila dužna provjeravati prijedloge Komisije i nije napravila nikakvu grešku. Respektiram je i uvažavam, ali žao mi je da je predsjednica pod utjecajem novinskih naslovnica zatražila moju ostavku. Medijski pritisak na nju bio je presudan. Također je činjenica i da se u javnosti prvo raspravljalo o pomilovanjima Leona Sulića i Darka Seitera, s kojima ja nisam imao veze. Iz Ureda predsjednice medijima su poslali priopćenja s objašnjenjima zašto su pomilovana ta dvojica, ali u Goldbergerovom slučaju to nisu učinili. Zanima me zašto, zaključuje Šeks.


Vladimir Šeks se nije kandidirao na nedavnim parlamenarnim izborima i sada nema mandat, tako da se čini da je nakon odlaska s Pantovčaka njegova politička karijera završena i da on konačno ide u mirovinu. Ali, Šeks to demantira.


– Malo morgen, rekao nam je jučer. Nije, međutim, želio govoriti o svojim budućim političkim planovima.