Bez odgovora

Vladi očito ne smeta povijesna neistina na ploči na Banskim dvorima

Tihomir Ponoš

Ploča je postavljena na 20. objetnicu raketiranja Banskih dvora / Foto S. STRUKIĆ/PIXSELL

Ploča je postavljena na 20. objetnicu raketiranja Banskih dvora / Foto S. STRUKIĆ/PIXSELL

Napad je isplaniran nakon što je jedan od osumnjičenika saznao kada će se predsjednik Tuđman sastati s Mesićem i Markovićem



ZAGREB – Vlada Republike Hrvatske po svemu sudeći ne namjerava promijeniti natpis na ploči Banskih dvora postavljen o 20. obljetnici raketiranja te zgrade, a na kojoj piše da je cilj napada bio prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman. Naime, nakon što je ovoga tjedna policija objavila da je okončala istragu u slučaju zračnog napada JNA na Banske dvore 7. listopada 1991. godine, i nakon što je osumnjičenima, svima redom izvan dohvata hrvatskog pravosuđa, određen istražni zatvor, definitivno je jasno da nije samo Franjo Tuđman bio cilj napada. Napad je isplaniran nakon što je jedan od osumnjičenika, policija ga navodi kao Č. K., saznao kada će se u Banskim dvorima sastati predsjednik Tuđman s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća (vlade) Antom Markovićem.


»Bingo« za JNA


To je taj kontraobavještajac JNA dojavio nadređenima, nakon te dojave je isplaniran napad i jasno je da su sva trojica bila ciljevi napada JNA, te da informacije na spomen-ploči naprosto nisu potpune i ne odgovaraju stvarnom stanju, odnosno da se sadržaj spomen-ploče može smatrati povijesno netočnim. Tu je spomen-ploču, kako na njoj i piše, postavila Vlada Republike Hrvatske i zbog toga smo Vladu pitali hoće li informacije objavljenje na njoj biti nadopunjene, odnosno hoće li biti navedeno da su ciljevi napada bili i Stjepan Mesić i Ante Marković. U upitu smo zamolili da nam se odgovor pošalje do četvrtka poslijepodne, a za sada ga još nismo dobili. Iz toga možemo zaključiti da Vladi ne smeta to što je postavila spomen-ploču na kojoj su ispisane netočnosti.


Likvidacije sve trojice bila bi »bingo« za JNA. Ubila bi Franju Tuđmana, predsjednika Hrvatske. No, osim njega ubila bi Mesića, na čije bi mjesto došao crnogorski član Predsjedništva SFRJ Branko Kostić, dok bi na Markovićevo mjesto u SIV-u došao njegov potpredsjednik Aleksandar Mitrović, član SIV-a iz Srbije. Preuzimanje tih saveznih funkcija u to doba, kada SFRJ još postoji kao međunarodno priznata država, a već je započela Konferencija o Jugoslaviji, znatno bi otežalo ionako težak vanjskopolitički položaj Hrvatske.


Kontroverzno postavljanje




Postavljanje spomen-ploče prije više od sedam godina izazvalo je izvjesne kontroverze. Spomen-ploču su otkrili Miroslav Tuđman, sin predsjednika Franje Tuđmana, Jadranka Kosor, tadašnja predsjednica Vlade te predsjednik ratne Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić. Na otkrivanje spomen-ploče nije bio pozvan Stjepan Mesić, tada umirovljeni predsjednik Republike Hrvatske, a nije bio pozvan ni Ante Marković. Postavljanje spomen-ploče inicirala je Udruga pravnika Vukovar ’91 čiji je predsjednik Zoran Šangut kazao da kroz određene inicijative, poput one o postavljanju spomen-ploče u koncentracijskom logoru Stajićevo u Srbiji, ali i kroz ploču postavljenu na Banskim dvorima, žele dokazati agresiju Srbije.


Mesić je tada, prije više od sedam godina, kazao da mu nije jasno zašto nije pozvan na otkrivanje spomen-ploče, a kazao je »da su uspjeli ubiti Markovića, Tuđmana i mene, cijelu bi državu zahvatile turbulencije. JNA bi preuzela vlast. Raketiranje je bilo priprema za vojni udar koji je smislio Miloševićev vrh«. Mesić je tada kazao i da ga ne vrijeđa nepozivanje, da bira društvo, »ali dobro je da su se ondje okupili oni koji s tim događajem nemaju veze, jer će se malo educirati«.