Na dugom štapu

Vlada ne vjeruje u održivost plana restrukturiranja Uljanika, pa ga je u Bruxelles poslala samo – neslužbeno

Orjana Antešić

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

To što se dostavilo Bruxellesu, poslalo se samo zato da se izbjegne opasnost od povrata 96 milijuna eura



RIJEKA Europskoj komisiji dostavljen je tek draft, odnosno samo prijedlog plana restrukturiranja pulskog brodogradilišta, što znači da zapravo još nije, niti je mogla otpočeti službena procedura njegovog odobrenja u Bruxellesu. Andrej Plenković i njegova Vlada dopustili su da ih Uljanikov menadžment i IDS dovede u situaciju da opet izlože državni proračun i novac poreznih obveznika da bi 4.400 riječkih i pulskih škverana moglo dobiti plaće, a da u Banskim dvorima u ovom trenutku niti imaju, niti znaju koje će biti konačno rješenje za pulski »Agrokor«.


Dakle, to što se dostavilo Bruxellesu, poslalo se samo zato da se izbjegne opasnost od 22. srpnja i povrata 96 milijuna eura iz »rescue aida« koji su Uljaniku odobreni točno šest mjeseci prije i za koje je Vlada dala jamstvo.


EK još radi analizu


Ministar gospodarstva Darko Horvat, istina, odmah je naglasio da je u Bruxelles otišao samo draft te da se u ministarstvu i Vladi nadaju kako će kroz razgovore i interakcije s Europskom komisijom doći do konačne, službene verzije plana spasa za Uljanik s kojom bi se onda mogla i službeno pokrenuti cijela ta procedura. To znači samo jedno, i to u najoptimističnijoj varijanti. Da će za bilo kakvo restrukturiranje Uljanika, a time i spasa i izdvajanja »3. maja« proći još mjeseci i mjeseci, koje riječko i pulsko brodogradilište nemaju.





Europska komisija prekjučer se oglasila kako se još uvijek radi analiza dostavljenog prijedloga, štoviše nisu dali nikakve naznake ni kada se, a još manje kakav se ishod tih preliminarnih procjena može očekivati. A riječ je tek o pretkoraku za bilo kakvu nadu da će Uljanik izbjeći stečaj. 


To što se iz Vlade nisu odvažili krenuti u službenu proceduru usvajanja plana restrukturiranja za Uljanik brodogradilište, dovoljno govori kako u resornim ministarstvima gospodarstva i financija ocjenjuju i što misle o održivosti plana koji je napravio Uljanikov menadžment, zajedno sa skupo plaćenim konzultantima iz Boston consulting grupe. Naši izvori bliski Vladinim krugovima tvrde da se slanjem neslužbene verzije željela izbjeći opasnost da Bruxelles službeno i jednom zauvijek odbije bilo kakav plan spasa za Uljanik što znači samo jedno – njegovu likvidaciju, skupa sa »3. majem«.


Čitav niz primjedbi


O Uljankovom menadžmentu bespredmetno je uopće više govoriti. Nakon svega što je u posljednje vrijeme isplivalo u javnost, na to što se radilo i kako se poslovalo u Uljanik grupi, tko je odgovoran za to što sad nad državnim proračunom visi mač od gotovo pola milijarde eura izdanih jamstava i što se »3. maj« uspjelo pretvoriti u mrtvaca, svoj sud bi trebali dati istražni organi. Nisu, međutim, ni Vlada i premijer Plenković bez grijeha. 



Čak i ako se zanemari to da dvije godine nisu u Banskim dvorima poduzimali ništa da ovu jureću financijsku katastrofu iz Pule spriječe, što reći na to da se i onda kad je postalo bjelodano jasno da je Uljanik u potpunom kolapsu, u Banskim dvorima izbjegavalo uhvatiti u koštac s ovim problemom.


Otezalo se do zadnjeg mogućeg trenutka, tek je početkom srpnja, podsjetimo, u Plenkovićevom kabinetu došlo do sastanka svih ključnih aktera, resornih ministara Marića i Horvata te Uljanikovog menadžmenta. Nakon toga u javnosti se potvrdilo ono što se mjesecima nije htjelo naglas reći. A to je da je Ministarstvo financija još u proljeće ove godine, kada su Puljani prvi put dostavili svoj plan restrukturiranja, iznijelo čitav niz primjedbi i zahtjeva za njegovom korekcijom, a veliki upitnik u Marićevom resoru imali su i u pogledu iznesenih brojki.



No, menadžment Uljanika malo se na to obazirao i malo je od tih zamjerki prihvatio, što je u Rijeci u lipnju na zajedničkoj sjednici županijskih i riječkih vijećnika na temu »3. maja« naznačio i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak. Iz Uljanika su uporno ponavljali svoju mantru kako ne vide nijedan opravdan razlog zašto njihov plan restrukturiranja pulskog brodogradilišta, tako kako su ga oni zamislili, ne bi bio prihvaćen. Situacija je bila da se zapravo čekalo na premijera da to »presiječe«.


I na kraju se dogodilo – što? Da su se u tjedan dana pokušale »popeglati« sve nedoumice iz Uljanikovog plana, ali opet nedovoljno da bi se usudilo iskušavati sreću s pokretanjem službene procedure usvajanja u Bruxellesu. Zato se našlo Solomonsko rješenje, kako da se u taj tren zadovolji vuka, a da ovce ostanu na broju.


U ovom slučaju kako da Uljanik 22. srpnja ne mora vratiti onih 96 milijuna eura »rescue aida«, što bi ga direktno odvelo u likvidaciju, a da se jednom zauvijek ne prokocka šansa za restrukturiranje pulskih navoza.