Odgovor srbijanskom predsjedniku

Vlada: Vučić se bavi jalovim provokacijama; Grabar-Kitarović se ne želi spuštati na Vučićevu razinu

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice«, priopćili su Banski dvori



ZAGREB Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak da se ne namjerava spuštati na razinu da komentira govor srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Kosovu i kazala da on za Hrvatsku nije relevantan.


Vučić je u nedjelju na Kosovu izjavio da je Slobodan Milošević bio veliki lider i da se u Kninu vije ‘šahovnica’ koje ondje nikada nije bilo.


Na pitanje novinara je li s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarala o govoru koji je srbijanski predsjednik održao tijekom vikenda na Kosovu, predsjednica je rekla kako to nije bila tema razgovora.




»Nismo razgovarali o govoru predsjednika Vučića. Ja ne vidim zašto bi on uopće bio relevantan za Hrvatsku, zašto bi gospodin Vučić trebao nametati teme u Hrvatskoj. Mi imamo svoja pitanja, bavimo se Hrvatskom, bavimo se hrvatskim putem u prosperitet, želimo dobre odnose sa Srbijom, sa srpskim narodom«, kazala je.


Istaknula je kako želi i stabilnost i sigurnost srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, ali da neće »dopustiti da mi gospodin Vučić nameće bilo kakve teme kojima ću se baviti niti ću se spuštati na tu razinu da komentiram njegove govore jer mislim da on samom sebi najbolje govori«.


Hrvatska je vlada u ponedjeljak kao jalove provokacije koje ne mogu promijeniti povijesne činjenice ocijenila izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Slobodan Milošević bio veliki lider i da se u Kninu vije ‘šahovnica’ koje ondje nikada nije bilo.


»Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice«, priopćili su Banski dvori.


Vlada u reakciji na Vučićevu izjavu naglašava kako je povijesna je činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtvom agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. »Taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin«, kaže se.


»Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti«, naglašava vlada.


Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije »najbolje namjere«, onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije zahtijevati još mnogo napora i vremena, smatraju Banski dvori.


»Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njezino vodstvo i njezina javnost s time suoče i usvoje europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa«, zaključuje se u priopćenju.


 Vučić je u nedjelju na mitingu na Kosovu ustvrdio da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio »veliki lider«.


»Ali mu želje nisu bile realne«, nastavio je Vučić, zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći. »Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša«, naglasio je.


Ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao je kako se »danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko«.