Sezona ne jenjava

Veliki turistički uzlet Kvarnera: Mali Lošinj peti, a Crikvenica i Novalja u top deset destinacija

Biljana Savić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Kvarner, odnosno Primorsko-goranska županija sa 83,3 tisuće dolazaka i 536,1 tisućom noćenja, na drugom je mjestu, iza najjače Istarske županije. Najviše noćenja na Kvarneru u objektima u domaćinstvu bilo je u Crikvenici i Rabu

U Hrvatsku su proteklog vikenda došle 423 tisuće turista koji su ostvarili gotovo 2,6 milijuna noćenja, čime je broj noćenja u 21 dan kolovoza dosegnuo više od 21 milijun, a od početka ove godine više od 65 milijuna, podaci su eVistor sustava i Turističke zajednice Hrvatske (HTZ). Svi kvarnerski hoteli su puni, kao i privatni apartmani i hosteli, a svaki drugi gost boravi u privatnim apartmanima; pune su i plaže i ulice svih turističkih destinacija, a i podaci eVisitora pokazuju da je sezona još u jakom intenzitetu. No turista i noćenja ovog je vikenda bilo nešto manje nego u prvom kolovoškom vikendu, od 5. do 7. kolovoza.

– Iako ulazimo u razdoblje kad turistička špica počinje jenjavati, a rekordni vikendi i gužve na prometnicama bit će iza nas, vesele nas podaci iz proteklog vikenda. Izuzetno smo zadovoljni i dosadašnjim rezultatima sezone, pogotovo kolovozom u kojem je do sada ostvaren više od 21 milijun noćenja, a od početka ove godine više od 65 milijuna noćenja, ističe direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić i ističe da najave organizatora putovanja i pružatelja smještaja govore o vrlo dobroj posezonskoj prodaji.


I posezona – rekordna


– Pozitivne turističke brojke očekuju se i u rujnu te ostatku godine, koja će ukupno, prema Ivičićevoj ocjeni, po svim pokazateljima zasigurno biti rekordna.


Dakle, svi dosadašnji pokazatelji, a i najave, ukazuju na to da će ova turistička sezona biti bolja od lanjske, iako je nakon rekordne prošlogodišnje sezone tadašnji ministar Darko Lorencin najavio da od ovogodišnje sezone očekuje da dosegne prošlogodišnje rezultate. Kako stvari sad stoje, prema najavama turističkih djelatnika, sezona bi u mandatu aktualnog ministra Antona Klimana mogla biti – još bolja. Nakon Nijemaca i Talijana, novost je da su domaći turisti na trećem mjestu po ostvarenim noćenjima.




Od ukupnog broja turista koji su u Hrvatsku došli proteklog vikenda, podaci iz HTZ-ovog sustava eVisitor pokazuju da su 95 posto bili stranci. Njih 402,4 tisuća ostvarilo je 88,4 posto ukupnih noćenja ili 2,3 milijuna. Domaćih turista bilo je blizu 20,5 tisuća, a njihovih noćenja 271,7 tisuća, čime su zauzeli treće mjesto po ostvarenim noćenjima.


Ispred domaćih su, dakle, Nijemci sa 572,7 tisuća noćenja i Talijani s 318 tisuća noćenja. Na četvrtom mjestu su Slovenci, zatim Poljaci, a u top deset tržišta po noćenjima su još Austrijanci, Česi, Mađari, Slovaci, Nizozemci te turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva.


Po županijama, najjača je opet Istarska, u koju je proteklog vikenda došlo više od sto tisuća turista, odnosno 117,7 tisuća turista koji su ostvarili gotovo 730 tisuća noćenja. Kvarner, odnosno Primorsko-goranska županija, je standardno druga sa 83,3 tisuće dolazaka i 536,1 tisuću noćenja, treća je Splitsko-dalmatinska županija sa 78,3 tisuće turista i oko 470 tisuća noćenja, dok je gotovo upola manje turista, 39,5 tisuća i oko 130 tisuća noćenja manje, ili 337 tisuća, za vikend bilo na području Zadarske županije.


Slijede Šibensko-kninska županija sa oko 193 tisuće, Dubrovačko-neretvanska s oko 185 tisuća, te Ličko-senjska županija s oko 100 tisuća noćenja, koju s daleko manje noćenja ili oko 20 tisuća slijedi Zagreb, a koji je time i znatno posjećeniji od iduće kontinentalne županije – Karlovačke, u kojoj je za vikend bilo 11,7 tisuća noćenja.


Najslabiji hoteli


Među top deset odredišta na prvom mjestu je opet Rovinj sa 96,6 tisuća noćenja, a među top deset čak šest ih je iz Istarske županije. Medulin je drugi s 82,4 tisuće noćenja, a Poreč treći sa 81,1 tisuću; dok su na nižim mjestima te ljestvice iz Istre još Umag, Funtana i Tar-Vabriga. Najbolji u Primorsko-goranskoj županiji je Mali Lošinj koji je na petom mjestu ljestvice top 10 destinacija, ispred Dubrovnika, Crikvenice i Novalje na Pagu.Po vrstama smještajnih objekata, najviše noćenja u tri dana proteklog vikenda, nešto malo više od milijun, bilo je u objektima u domaćinstvu, koji u ukupnim hrvatskim smještajnim kapacitetima imaju i najveći udjel od oko 50 posto s oko pola milijuna kreveta, dok su na drugom mjestu kampovi s oko 537 tisuća noćenja, a treći hoteli s oko 460 tisuća noćenja.

Najviše noćenja u objektima u domaćinstvu bilo je u Crikvenici, Rabu, Makarskoj, Medulinu i Vodicama. Najviše noćenja u hotelima imali su Poreč, Dubrovnik, Umag, Rovinj i Labin, dok su u kampovima prvaci Funtana, Rovinj, Tar-Vabriga, Medulin i Mali Lošinj.


Ovoga vikenda u raznim kategorijama najjače destinacije na Kvarneru su Mali Lošinj, Crikvenica i Rab.