Slučaj avioni

Veleposlanstvo SAD-a se oglasilo o sporu s Izraelom. Plenković: ‘Ne vjerujem da će posao propasti’

P. N.

Foto Vedran Karuza / Luka Stanzl PIXSELL

Foto Vedran Karuza / Luka Stanzl PIXSELL

Što se hrvatske strane tiče, mi nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji, sve što je napravljeno s naše strane bilo je u dobroj vjeri, ostalo je eventualno između Izraela i SAD-a'', rekao je Plenković



“Sjedinjene Države snažno podupiru Hrvatsku u njezinoj želji da modernizira i unaprijedi svoje zračne snage, koje su interoperabilne s njihovim saveznicima u NATO-u”, poručili su iz američkog veleposlanstva za N1, vezano uz medijske napise o hrvatskoj kupnji borbenih zrakoplova F-16 Barak od Izraela.


“Više od godinu dana s Izraelom radimo na detaljima prijedloga kupnje zrakoplova F-16. U tijeku tih razgovora bili smo konzistentni i jasni o tehničkim uvjetima pod kojima možemo odobriti prodaju. “Trenutno aktivno radimo s Izraelom i Hrvatskom na postizanju prihvatljivog rješenja koji odgovara potrebama Hrvatske unutar zadanog vremenskog roka”, rekli su iz veleposlanstva.


Natpise je komentirao i premijer Andrej Plenković.




”Mediji su se raspisali temeljem neke informacije s nekog portala. Očekujem da Ministarstvo obrane, koje vodi ovaj proces i detaljno je involvirano u sve detalje, vidi s našim partnerima ima li tu nekih novih elemenata u procesu koji je vođen vrlo dugo i temeljito. Nama je kao Vladi bilo važno da je teret odgovornosti na osiguravanju suglasnosti koju SAD mora dati bilo kome tko je nekad od njijh kupio neku vrstu naoružanja, teret dobivanja te suglasnosti je na izraelskoj strani. Što se hrvatske strane tiče, mi nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji, sve što je napravljeno s naše strane bilo je u dobroj vjeri, ostalo je eventualno između Izraela i SAD-a”, rekao je Plenković, a prenosi N1.


”Siguran sam da su sve službe koje su na ovome radile jako dobro i detaljno pripremile cijelu tu temu i prije donošenja konačnih odluka slali smo posebno izaslanstvo u Izrael i SAD da se sve verificira prije konačne odluke i upitnih informacija nije bilo”, rekao je


Upitan postoji li mogućnost da se ugrozi proces nabave zrakoplova, Plenković je odgovorio: “Ne vjerujem.”