Konzularna zaštita

Važna informacija: Od 1. svibnja građani EU-a mogu tražiti pomoć i u konzulatima neke druge članice

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Osim u slučajevima velikih kriza ili prirodnih katastrofa, građani EU-a moći će tražiti konzularnu zaštitu u konzulatu neke druge članice EU-a u slučaju ozbiljne bolesti, kada su žrtve zločina, u slučaju uhićenja, gubitka putovnice ili krađe



Od utorka, 1. svibnja građani EU-a, koji putuju ili žive izvan Unije imat će pravo na konzularnu zaštitu i u slučaju kada njihova država nema veleposlanstva ili konzulata u zemlji u kojoj su se našli i moći će se obratiti za pomoć konzulatu neke druge zemlje članice.


»Skoro sedam milijuna građana EU-a putuje ili živi izvan EU-a u zemljama u kojima njihova zemlja članica nema veleposlanstva ili konzulata. Od sutra će svi građani EU-a imati pravo na isti tretman kada im je potrebna hitna pomoć izvan EU-a. Nova pravila jačaju prava građana i predstavljaju snažan znak europske solidarnosti«, izjavila je europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.


Osim u slučajevima velikih kriza ili prirodnih katastrofa, građani EU-a moći će tražiti konzularnu zaštitu u konzulatu neke druge članice EU-a u slučaju ozbiljne bolesti, kada su žrtve zločina, u slučaju uhićenja, gubitka putovnice ili krađe.




Zahtjevi za hitno izdavanje putnih dokumenata predstavljaju više od 60 posto slučajeva konzularne pomoći u slučajevima kada građani nemaju diplomatsko predstavništvo svoje zemlje u zemlji u kojoj se nalaze.


Direktiva o konzularnoj zaštiti za europske građane čija zemlja nema diplomatsko predstavništvo u nekoj trećoj zemlji usvojena je 20. travnja 2015.


Države članice imale su do 1. svibnja 2018. godine rok za unošenje te direktive u svoja zakonodavstva.


Komisija je najavila da će pomoći onim zemljama koje još nisu dovršile postupak prenošenja direktive u svoja zakonodavstva da to učine što prije.