Vremenska prognoza

Vakula za vikend najavio grudanje i sanjkanje: U gorju i deblji snježni pokrivač

Portal Novilist.hr

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Osim mokrih i skliskih kolnika, u unutrašnjosti i snijega na tlu, na Jadranu će biti i gdjekad jake bure, koja će potkraj subote zapuhati na sjevernom Jadranu, a u nedjelju i ponedjeljak će olujne udare imati i gdjegod na srednjem Jadranu, vjerojatno i južnom



U subotu će već prijepodne u gorskoj Hrvatskoj kiša prijeći u snijeg, a kiše će još ujutro biti na sjevernom Jadranu i ponegdje u gorju, kasnije i gdjegod južnije i istočnije. U drugom dijelu subote snijega će biti i u mnogim nizinama središnje Hrvatske, uz zadržavanje na podlozi. Deblji snježni pokrivač moguć je uglavnom u gorju. 


Na Jadranu će biti i izraženijih pljuskova, koje gdjegdje može pratiti grmljavina, osobito na sjevernom dijelu. Suho će se do večeri zadržati vjerojatno samo na istoku Hrvatske, gdje će još i subota biti maglovita, većinom u Podunavlju uz moguća sunčana razdoblja, najavio je meteorolog Zoran Vakula za HRT.


Grudanje i sanjkanje


Poručuje da će se mnogi na kopnu u subotu moći grudati, a neki i sanjkati.




– Nakon u većini Hrvatske dugotrajnog razdoblja suhog i stabilnog vremena – za vikend slijedi danima najavljivana relativno kratkotrajna promjena! I najnovije prognoze potvrđuju dosadašnje, koje su još od prošle nedjelje upućivale na povećanu vjerojatnost oborina diljem Hrvatske. Štoviše, u mnogim krajevima i zimskih uvjeta, kakve ove godine još nismo imali! Za siječanj ništa neobično, ali ipak valja podsjetiti i upozoriti, posebice sudionike u prometu, najavljuje Vakula.


U nedjelju će oborine uglavnom prestati, sa zapada uz mjestimično djelomično razvedravanje, a ponegdje će ih još biti na istoku i posebice jugu.


– Ni u ponedjeljak još posvuda neće biti suho, ali vrlo vjerojatno hoće od utorka do petka, kada su sunčani sati mogući i diljem kopnenog područja, dok će na Jadranu prevladavati sunčano.


Upozorenje za vozače


No, prije te nove stabilizacije atmosfere, učesnike u prometu valja upozoriti na stanje do ponedjeljka. Osim mokrih i skliskih kolnika, u unutrašnjosti i snijega na tlu, na Jadranu će biti i gdjekad jake bure, koja će potkraj subote zapuhati na sjevernom Jadranu, a u nedjelju i ponedjeljak će olujne udare imati i gdjegod na srednjem Jadranu, vjerojatno i južnom.


Njezinu dugotrajnost i brzinu, kao i neka druga mjerenja sa službenih automatskih postaja DHMZ-a od ovoga se petka može pratiti na njegovim internetskim stranicama, napominje Zoran Vakula.



Detaljnu prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.


Subota: kiša, snijeg, bura…


“U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu još gotovo i nema promjene. Većinom oblačno, u prvom dijelu dana i maglovito, dok se u Podunavlju moguća sunčana razdoblja. Vjerojatnost snijega povećava se u noći na nedjelju osobito u zapadnoj Slavoniji.


U središnjoj Hrvatskoj oblačno, ujutro mjestimice s maglom, a poslijepodne i osobito navečer susnježica i snijeg, uz ponegdje tanji snježni pokrivač. Vjetar slab, a temperatura zraka oko 0 °C.


Na zapadu zemlje u noći i ujutro naoblačenje, a zatim i kiša, koja će uz zahladnjenje u gorskoj Hrvatskoj prijeći u snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, najprije i najbrže u Gorskome kotaru. Slabo i umjereno jugo na sjevernom Jadranu će poslijepodne okrenuti na umjerenu do jaku buru, ponegdje s olujnim udarima. Temperatura zraka na Jadranu uglavnom između 7 i 12 °C.


U Dalmaciji postupno naoblačenje, a uglavnom poslijepodne povremena kiša. Puhat će slabo do umjereno jugo i istočnjak, a navečer će zapuhati bura. More malo do umjereno valovito. Temperatura zraka od 6 °C ujutro do 13 °C poslijepodne, a u unutrašnjosti Dalmacije ujutro hladnije.



Na jugu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, osobito prema kraju dana. U početku slaba bura i istočnjak, a danju će zapuhati većinom umjereno jugo, uz porast valovitosti mora. Temperatura zraka između 10 i 15 °C, a ujutro ponegdje niža, osobito u zaobalju.


Do ponedjeljka još ponegdje oborine, ali i bura, sunčana razdoblja…


U većem dijelu unutrašnjosti oborine će u nedjelju prestaju. U ponedjeljak većinom oblačno, uz malo snijega još ponegdje u gorju. Od utorka postupno sunčanije, a ujutro može biti i magle. Sjeveroistočni vjetar će u utorak oslabjeti. Snježni pokrivač će se zadržati uglavnom u gorju, gdje će u početku biti hladnije, dok će u nizinama zapravo biti manje hladno nego prošlih dana.


U nedjelju će kiše još biti na južnom Jadranu. Drugdje će kiša brzo prestati, uz djelomično razvedravanje. Zatim u ponedjeljak djelomice, a od utorka i pretežno sunčano. Jaka, podno Velebita i olujna bura, u utorak u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak. U nedjelju i početkom idućeg tjedna hladnije, dodatno i zbog bure”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz DHMZ-a.