Pripremite topliju odjeću

Vakula o oštroj promjeni vremena: ‘Stiže prava jesen, a snijega će biti i južnije od Alpa’

P. N.

Ilustracija Pixabay.com

Ilustracija Pixabay.com



Neobično dugom nizu suhih i sunčanih dana bliži se kraj, a meteorolog Zoran Vakula preporuča vam da posegnete u ormare i pripremite jesensku odjeću.


– Ako bih pokušao biti ne samo meteorolog nego i modni savjetnik, preporučio bih vam da pripremite jesensku odjeću i obuću. Toplo, ponegdje i vruće kao prošlih dana, u većini će Hrvatske biti još samo u petak. Jesen nam uskoro stiže! I to ne samo kalendarski/astronomski, nego i po vremenu. Već tijekom subote će nam sjevera i sjeverozapada Europe doći hladniji zrak, pa nakon prolaznog zatopljenja u nedjelju, od ponedjeljka još hladniji, uz koji će ovotjedna najniža jutarnja temperatura zraka u sljedećem tjednu ponegdje biti čak i najviša poslijepodnevna. Štoviše, u višim nadmorskim visinama ovog dijela Europe bit će i snijega, ne samo u Alpama nego vjerojatno i južnije… Prije toga imat ćemo i mjestimičnih pljuskova i grmljavina, a i jakog vjetra, gdjekad i s olujnim udarima. No, u petak će još biti pravi ljetni ugođaj, piše Vakula za HRT.


DHMZ danas u većini krajeva najavljuje sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vruće vrijeme. U gorskim područjima te osobito u Dalmaciji mjestimice oblačnije uz poneki pljusak i grmljavinu, vjerojatnije u unutrašnjosti Dalmacije. Ujutro na kopnu lokalno magla, uglavnom u kotlinama i uz rijeke. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni, u Slavoniji jugoistočni. Na Jadranu će ujutro uz obalu puhati slaba do umjerena bura, a potom će postupno zapuhati jugo, uz obalu i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 °C.




Već u subotu u unutrašnjosti oblačnije i svježije, osobito u zapadnim krajevima, gdje je najveća vjerojatnost pljuskova, grmljavina i olujnog nevremena, a još je vjerojatniji sjeverni i sjeveroistočni vjetar – često umjeren, ponegdje i jak. U nedjelju prolazno smirivanje vremena, a od ponedjeljka ponovno nestabilnije, vjetrovitije, od utorka i zamjetno hladnije, ne samo diljem unutrašnjosti, nego i Jadrana, gdje će već do ponedjeljka temperatura biti u blagom padu, najprije zraka, zatim i mora. Pljuskova i grmljavine u subotu će biti na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a početkom novoga tjedna vjerojatno i na jugu. Osim njih, probleme nekima od subote navečer do nedjelje ujutro može stvarati i jaka bura s olujnim udarima, uglavnom na sjevernom Jadranu, a u ponedjeljak najprije umjereno jugo, zatim još jača bura, koja će na većem dijelu Jadrana vjerojatno najjača biti sredinom sljedećega tjedna.