Susret na Pantovčaku

VUČIĆ U ZAGREBU ‘Želim poručiti hrvatskoj javnosti da nisam četnik, niti je to itko iz moje obitelji’

P. N.

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Poruka srpskoj javnosti - mi ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku. Međudržavne odnose moramo definirati mi državnici i ogromna većina naših građana koji podržavaju posjet predsjednika Vučića i žele boljitak naših država, rekla je Grabar Kitarović



Aleksandar Vučić se u Zagrebu, prema očekivanjima nekih, nije ispričao za svoje istupe iz devedesetih, ali je demantirao da se smatra – četnikom


– Nikome se ne želim pravdati i dodvoravati, ali hrvatska javnost mora znati da ja nisam nikakav četnik i nitko mi iz obitelji nije bio četnik. Obitelj Vučić je stradala i u prošlom i pretprošlom ratu, a ne znam da je ikad sudjelovala u nekom ratnom zločinu, rekao je Vučić, koji je upitan kako gleda na prosvjede u Zagrebu protiv svojeg dolaska.


– Ja ne znam koliko je bilo protesta, vidio sam neke ljude usput koji su vadili parole. Pisalo je “konju ne laži”, pisalo je nešto oko isprike, pisalo je “četnik početnik, “barabo vrati se u Srbiju”. Nisam se strašno uznemirio, ovdje sam lijepo dočekan od strane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Čuo sam da ima par stotina ljudi na protestima, ali nisam se uznemirio. To je demokracija, nekad i u Srbiji prosvjeduju protiv mene, rekao je, nabacivši poslovicu da je to za njega sitnica, kao da je “pala muha na medvjeda”. Rekao je da se tijekom dolaska u Zagreb ni u jednom trenutku nije osjećao sigurnosno ugrožen.




Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je demokratsko pravo svakoga prosvjedovati.


– No ono što ne mogu podržati je vrijeđanje i govor mržnje. Jer ako netko želi izraziti svoje mišljenje, to mora biti na kulturan način, bez ekscesa. Poruka srpskoj javnosti – mi ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku. Međudržavne odnose moramo definirati mi državnici i ogromna većina naših građana koji podržavaju posjet predsjednika Vučića i žele boljitak naših država, rekla je Grabar Kitarović.


Aleksandar Vučić najavio je kako će u idućih stotinu dana hrvatska javnost vidjeti drugačiji odnos Srbije.


– Dogovorio sam s premijerkom Anom Brnabić da ćemo u idućih 100 dana pokušati promijeniti atmosferu i pokazati javnosti da se može drugačije. Svi državni dužnosnici u Srbiji će imati obvezu da se ponašaju odgovorno i ni na koji način ne uvrijede nikoga na hrvatskoj strani. To će biti obveza svih srpskih političara, bez obzira na to hoće li hrvatski dužnosnici odgovoriti istom mjerom. Ne želimo se nikome ulizivati, ali smatramo da je odnos hrvatskog i srpskog naroda ključan za cijeli Balkan, rekao je Vučić. 


Oboje su potvrdili da je na današnjem sastanku otvoren niz pitanja – od pitanja nestalih, preko pravosudne i gospodarske suradnje, puta Srbije u EU, sve do graničnih pitanja. Oko pitanja granice je dogovoreno da će se u iduće dvije godine pokušati riješiti bilateralno, a tek ako se to ne uspije, ići će se prema međunarodnim tijelima.


Grabar Kitarović je pohvalila Vučića za poteze u poboljšanju prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, učinjene nakon potpisa Subotičke deklaracije. 


– Srbija i Hrvatska će, žele li to svi ili ne, morati imati puno bolje odnose u budućnosti. Doći ćemo i mi u poziciju kao što su danas Norveška i Švedska, a to je bilo nezamislivo do 1905. godine. Oko pitanja prošlosti se u mnogo čemu ne slažemo, ali za budućnost nemamo nijedan suprotstavljeni interes, rekao je Vučić.


Predsjednik Srbije upitan je i je li spreman Hrvatskoj ustupiti dokumente vukovarske bolnice u njima je ključ sudbina mnogih nestalih osoba, kao i dokumente logora koji su u to doba osnivani u Srbiji. Već idući tjedan, Vučić će se u Srbiji naći s predstavncima udruga rodbine nestalih iz Hrvatske.


– Ako su negdje ubijeni Hrvati, nemam problem s time da kažem da je to zločin. Možda ću vas iznenaditi odgovorima jer ću reći da ćemo osigurati sve što može pomoći pronalasku nestalih osoba. Neću pritom govoriti što mi očekujemo iz Lore i da tražimo isti aršin, odgovorio je, dok se oko pitanja kanonizacije kardinala Stepinca nije htio detaljno očitovati.


– Pitanje Alojzija Stepinca je je za nas u Srbiji kao i pitanje Jasenovca, jedno od najbolnijih. No kod kardinala Bozanića idem u dobroj namjeri. Vjerujem da odnos kardinala Bozanića može doprinijeti boljem odnosu prema pravoslavcima u Hrvatskoj, zaključio je Vučić.