Ništa od žalbe

Ustavni sud odbio žalbu “Istine o Istanbulskoj”: Rijeka je postupila ispravno

Tihomir Ponoš

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Ustavni sud navodi i da zakoni od referendumske inicijative, odnosno njenog organizacijskog odbora, ne zahtijevaju da od lokalnih tijela pribave dopuštenje za prikupljanje potpisa, već su, poštujući okvire određene odlukom o određivanju prikladnog mjesta, dužne prijaviti nadležnoj policijskoj postaji sva mjesta na kojima će prikupljati potpise.



ZAGREB Ustavni sud odbacio je žalbu Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj na postupanje Grada Rijeke, odnosno dopuštanje prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka.


Ta se Građanska inicijativa prvo požalila Državnom izbornom povjerenstvu zbog neodobravanja postavljanja štandova za prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, a nakon što je DIP u svojem odgovoru nije uvažio prigovore inicijative, ona se požalila Ustavnom sudu koji je, pak, 5. lipnja odbacio njenu žalbu.


U obrazloženju Ustavni sud navodi da se prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma »može održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkom tijela jedinice lokalne samouprave«, a to predstavničko tijelo ima obvezu donijeti odluke o lokacijama koje su kao javna dobra kojima upravlja lokalna vlast, priladne za prikupljanje potpisa.




Ustavni sud naveo je i da je na području Rijeke Građanska inicijativa »Istina o Istanbulskoj« prikupljanje potpise na 25 lokacija, što je sama inicijativa objavila na svojim internetskim stranicama.Ustavni sud navodi i da zakoni od referendumske inicijative, odnosno njenog organizacijskog odbora, ne zahtijevaju da od lokalnih tijela pribave dopuštenje za prikupljanje potpisa, već su, poštujući okvire određene odlukom o određivanju prikladnog mjesta, dužne prijaviti nadležnoj policijskoj postaji sva mjesta na kojima će prikupljati potpise.


Prikupljanje potpisa Ustavni sud naziva »predreferendumskom aktivnošću« i ne isključuje, iznimno, mogućnost intervencije i u tu fazu referendumskog postupka, ali da bi reagirao u toj fazi postupka morala bi biti riječ o grubom kršenju pravila demokratske procedure, »odnosno o takvom postupanju nadležnih vlasti koje faktično dokida ili ozbiljno narušava pravo građana na izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma«.


Proteklih su tjedana iz spomenute inicijative žestoko napadali gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, tvrdivši, uz ostalo, i da im je na području Rijeke onemogućeno prikupljanje potpisa, iako je i Ustavni sud konstatirao da su u Rijeci potpise mogli prikupljati na 25 lokacija.