Usklađivanje

Umirovljenicima nešto veće mirovine za kolovoz, bit će isplaćena i razlika za srpanj

Gabrijela Galić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER



ZAGREB – Aktualna vrijednost mirovina povećava se za 2,7 posto te od srpnja, prema odluci Upravnog vijeća HZMO-a, za jedan osobni bod, radi određivanja mirovina, usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja iznosi 65,50 kuna. Umirovljenici će mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti primiti u rujnu (za mjesec kolovoz), a s tom mirovinom isplatit će im se i razlika za srpanj.


Upravo vijeće HZMO-a, kako je priopćeno, donijelo je i Odluku o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža pa ona od srpnja za svaku godinu mirovinskog staža znosi 63,61 kuna. Nova osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja kao i usklađivanja novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od srpnja iznosi 1.306,64 kuna.


Nova aktualna vrijednost mirovine izračunata je tako što je dosadašnja aktualna vrijednost mirovine u svoti od 63,88 kuna usklađena po stopi koja se dobije kao polovica zbroja stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stope promjene nominalnog indeksa bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine u odnosu na polugodište koje mu prethodi.




Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa promjene indeksa potrošačkih cijena u prvom polugodištu 2018. godine u odnosu na drugo polugodište 2017. iznosi 1,1 posto dok stopa promjene nominalnog indeksa bruto plaće svih zaposlenih u zemlji u istom razdoblju iznosi 4,3 posto tako da polovica zbroja stope promjene iznosi 2,7 posto.