Presuda u Francuskoj

Udruga Franak: Kreditima s valutnom klauzulom CHF u EU je odzvonilo

Bojana Mrvoš Pavić

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Udruga Franak objavila je presudu francuskog Kasacijskog suda, u rangu našeg Vrhovnog suda, koji je ukinuo i poništio dijelove oslobađajuće presude Žalbenoga suda u Douaiu te je predmet u kojem klijent tuži banku za nepošteno ugovaranje valutne klauzule u CHF, vratio na ponovno odlučivanje



Udruga Franak objavila je presudu francuskog Kasacijskog suda, u rangu našeg Vrhovnog suda, koji je ukinuo i poništio dijelove oslobađajuće presude Žalbenoga suda u Douaiu te je predmet u kojem klijent tuži banku za nepošteno ugovaranje valutne klauzule u CHF, vratio na ponovno odlučivanje.


U Udruzi Franak napominju da su u Francuskoj CHF krediti na korak do proglašenja nepoštenim i ništetnim te da je francusko Državno odvjetništvo pokrenulo kazneni progon protiv BNP banke koja je jedina ugovaala CHF kredite. Žalbeni je sud, presudio je Kasacijski sud, bio dužan ispitati nepoštenost odredbe o valutnoj klauzuli CHF, što je propustio učiniti u smislu ispitivanja je li BNP upozorio potrošača na rizike.


Presuda francuskog Kasacijskog suda u duhu je presude Ustavnoga suda RH kojom je naložena ponovna revizija u kolektivnom procesu u Hrvatskoj, kažu u Franku. Ono što je drugačije, jest činjenica da je francusko Državno odvjetništvo nakon presude Kasacijskog suda pokrenulo kazneni postupak protiv banke zbog zavaravajuće poslovne prakse kod stavljanja na tržište toksičnih CHF kredita, koje je podiglo 4.600 francuskih državljana.




Očigledno je nakon mnogobrojnih ovakvih, i sličnih presuda u EU, navode u Franku, da je 


te da će sve banke koje su ugovarale takve toksične kredite bez upozorenja na rizike i posljedice, na kraju morati obeštetiti oštećene potrošače. U Francuskoj će banka BNP zbog toga i kazneno odgovarati«, kažu u Udruzi Franak koja je DORH-u 2015. kazneno prijavila svih osam banaka koje su ugovarale CHF kredite.