#ijasamfranjo

Učitelji o mučnim iskustvima u učionicama: “Ovo je hrvatska stvarnost, evo kroz što prolazimo”

Portal Novilist.hr

Poruke učitelja opisuju mučne situacije s učenicima

Poruke učitelja opisuju mučne situacije s učenicima

I ne zgražajte se nad incidentima. Učinite sve što je u vašoj moći da do njih ne dođe. U protivnom, Školu za život, pretvorit ćete u Školu za goli život, poručuju učitelji



RIJEKA Učitelji diljem Hrvatske reagirali su potaknuti slučajem profesora, koji je napao dva učenika u čakovečkoj školi, zbog, kako je objasnio, toga što je bio isprovociran njihovim bezobrazlukom. Franji Dragičeviću zbog toga prijeti otkaz. Učitelji sad u velikom broju izlaze sa svojim osobnim pričama o bezobrazluku, ali i fizičkim napadima koje su doživjeli od učenika kojima predaju.


Njihove priče pod hashtagom #ijasamfranjo opisuju zaista mučne scene koje se odvijaju u hrvatskim školama. Profesora Dragičevića podržao je i portal za učitelje i nastavnike Nastavnici.org. 


– Nasilje caruje u hrvatskim školama. Žrtve smo svi. I nastavnici i učenici. Krivaca je više, ali mogu se objediniti jednim imenom – sustav! Sustav koji uključuje političare i nadležno ministarstvo, sustav koji je omogućio nasiliniku da svoje mjesto pod suncem nađe upravo u odgojno-obrazovnom prostoru. Taj je isti sustav osmislio svu silu pravilnika i zakona koji će odnjegovati i poticati budućeg zlostavljača, pišu.




Dodaju: “Kakav je to sustav koji dopušta razularenoj masi iživljavati se nad nastavnikom kojem je istovremeno svezao ruke i koji u svom očaju ne može ništa drugo do puknuti? Do ovoga nije smjelo doći, ali stvoreni su preduvjeti da se ovakve i slične strahote događaju svakodnevno. Nastavnici su postali glineni golubovi koji čekaju svoj odstrel. Kad će se on dogoditi – samo je pitanje vremena.



Nastavnik Franjo Dragičević, nažalost postaje metafora za sve nas. Jer svi smo mi Franjo, ako ne danas, onda sigurno sutra. Zaustavite nasilje u školama konkretnim potezima. Odgojna mjera mora imati svoj smisao, funkciju i cilj. Odgojna mjera mora odgajati pojedinca, a ne, svojom neučinkovitošću, poticati njegovu agresiju.


I ne zgražajte se nad incidentima. Učinite sve što je u vašoj moći da do njih ne dođe. U protivnom, Školu za život, pretvorit ćete u Školu za goli život!”