Vodeći gube birače

UOČI EUROIZBORA Traje velika borba za dvanaestog zastupnika u Europskom parlamentu

P. N.

Reuters

Reuters

Među tih 11 sigurnih, bit će najviše HDZ-ovaca - 5. Zatim tri SDP-ovca, a po jedan mandat HRejting daje Živom zidu, Amsterdamskoj koaliciji i Mostu. 



Prema najnovijem istraživanju HRejtinga za HRT za europske izbore u svibnju, oni koji prelaze izborni prag, poredani su kao u ožujku. HDZ (25,1%), SDP (15,7%), Živi zid (7,7%), Amsterdamska koalicija (7,6%), Most (6,2%). I svi su u proteklih mjesec dana gubili birače. Most najmanje, Živi zid mnogo više, a HDZ najviše – gotovo 2%. Nove kandidature su iznenađenje ovomjesečnog HRejtinga. Ne toliko zbog svoje pojave koliko zbog trenutačnog plasmana.


Marijana Petir – koja je do zadnjeg trenutka skupljala potpise, već je nadomak izbornoga praga (4,6). Baš kao i sudac Mislav Kolakušić (4,6). Time su potisnuli listu koalicije koju predvodi Bruna Esih, a zaključuje Zlatko Hasanbegović (4,1) te Hrvatske suvereniste s Ružom Tomašić na čelu i Hrvojem Zekanovićem na začelju (3,9). Njihova koalicija ujedno je jedina u ovoj skupini iznad 3% koja bilježi rast biračke potpore. Nasuprot, Starta Dalije Orešković koji je prošli mjesec bio iznad 4%, a sad je na 3,2%.


Lista Milana Bandića među tri je koje su ovaj mjesec najviše pale, pa je sad na 2,4%. Time se izjednačio s HNS-om. Ni koalicijska lista Pametno-Unija Kvarnera bračnog para Puljak, kako brojevi trenutačno stoje (2,2%), Europski parlamet neće vidjeti. Svi ostali koji su DIP-u predali pravovaljane kandidature dijele 2,4% glasova. Neodlučnih birača je trenutačno manje od 8%.  


Velika borba za dvanaestog zastupnika u Europskom parlamentu


Projekcije su prema broju zastupnika koje će Hrvatska 26. svibnja i birati – 12! U slučaju da se pitanje ostanka Velike Britanije u Uniji ne riješi do konstituiranja novog saziva Europskog parlamenta, u Strasbourg ide kao dosad 11 zastupnika. Među tih 11 sigurnih, bit će najviše HDZ-ovaca – 5. Zatim tri SDP-ovca, a po jedan mandat HRejting daje Živom zidu, Amsterdamskoj koaliciji i Mostu. U igri za preostali jedan mandat čak su četiri liste. Među njima više nije kao prošli mjesec HDZ. Te mu je glasove, čini se, uzela Marijana Petir koja se s Mislavom Kolakušićem, koalicijom Neovisni za Hrvatsku – HSP te Hrvatskim suverenistima bori za onog dvanaestog zastupnika u Europskom parlamentu.

Glasovi pretvoreni u mandate


Projekcije smo radili prema broju zastupnika koje će Hrvatska 26. svibnja i birati – 12! U slučaju da se pitanje ostanka Velike Britanije u Uniji ne riješi do konstituiranja novog saziva Europskog parlamenta, u Strasbourg ide kao dosad 11 zastupnika. Među tih 11 sigurnih, bit će najviše HDZ-ovaca – 5. Zatim tri SDP-ovca, a po jedan mandat HRejting daje Živom zidu, Amsterdamskoj koaliciji i Mostu. U igri za preostali jedan mandat čak su četiri liste. Među njima više nije kao prošli mjesec HDZ. Te mu je glasove, čini se, uzela Marijana Petir koja se s Mislavom Kolakušićem, koalicijom Neovisni za Hrvatsku – HSP te Hrvatskim suverenistima bori za onog dvanaestog zastupnika u Europskom parlamentu. 

Kome su nove liste uzele glasove?


Marijana Petir percipirana je kao desno-konzervativna političarka pa je strankama s tog pola, logično, “otela” najviše glasova. No neočekivano je što birači, pokazuje HRejting, slično percipiraju i Mislava Kolakušića. I on je najviše “naštetio” desnoj strani političkog spektra. Ulaskom Marijane Petir u izbornu utrku najviše je izgubio Most. Uzela mu je više od 10% birača. Ni Neovisni za Hrvatsku ni HSU ne mogu biti zadovoljni što je uspjela skupiti potpise za kandidaturu. Na njezinu primjeru potvrđuje se da podijeljenost HSS-a na desni i lijevi dio nije prevladana. Bivšoj stranci uzima gotovo 9% birača. Pojavljivanjem Marijane Petir popriličan dio desnog glasačkog tijela gube i Milan Bandić, Hrast, Živi zid te HDZ. Mislavu Kolakušiću okrenulo se gotovo 6% birača Hrasta i Živog zida. Profitirao je dosta i od Neovisnih za Hrvatsku, GLAS-a, Mosta, Milana Bandića i nešto od SDP-a.Pojava novih lica ili neovisnih lista i dalje ne uspijeva ugroziti dvije najjače stranke, pogotovo HDZ.  Njihovi birači i Hrejtingom dokazuju im svoju vjernost. Neovisno o tome biraju li Hrvatski sabor ili Europski parlament, piše HRT.