Ženska mreža Hrvatske

UJEDINJENJE ŽENA ‘Ratificirajte i provedite konvenciju’, zajedno poručile desničarke i ljevičarke, katolkinje i ateistice

Boris Pavelić

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Deset žena iz HDZ-a, HNS-a, SDP-a, Glas-a, Radničke fronte i Nove ljevice te katoličke, ateističke i sekularne aktivistkinje govorile su na konferenciji za novinare Ženske mreže Hrvatske, koju je otvorila feministička aktivistkinja Bojana Genov, poručujući kako su žene, kada je riječ o protivljenju nasilja nad ženama, „postigle konsenzus iznad svjetonazorskih i političkih podjela“



Žene su se ujedinile: one s desnice i ljevice, katolkinje i ateistkinje, aktivistice i političarke, zajednički su danas pozvale hrvatski Sabor da ratificira Istanbulsku konvenciju kako bi se prekinulo nasilje nad ženama, jednodušno osuđujući „laži, obmane i mizoginiju“ kojima se protiv toga dokumenta bore katolički fundamenstalisti i vrh Katoličke crkve.


Deset žena iz HDZ-a, HNS-a, SDP-a, Glas-a, Radničke fronte i Nove ljevice te katoličke, ateističke i sekularne aktivistkinje govorile su na konferenciji za novinare Ženske mreže Hrvatske, koju je otvorila feministička aktivistkinja Bojana Genov, poručujući kako su žene, kada je riječ o protivljenju nasilja nad ženama, „postigle konsenzus iznad svjetonazorskih i političkih podjela“.


Govorila je i Irena Petrijevčanin-Vuksanović iz HDZ-a, premda njezino sudjelovanje nije bilo najavljeno u pozivu za konferenciju. Odbacila je „hipoteze koje unose nemir“ i naglasila kako nije točno da je Istanbulska konvencija protiv obitelji. „Ne smatram se manje katolkinjom zato što ću podržati ratifikaciju konvencije“, kazala je Petrijevčanin-Vuksanović.




Govorile su i katolička teologinja Ana Raffai, Marija Puh iz HNS-a, Anka Mrak Taritaš iz Glasa, Sabina Glasovac iz SDP-a, Rada Borić iz Nove ljevice, Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna, Marijana Bijelić iz Radničke fronte i feministička aktivistkinja Vesna Kesić.


Govoreći jednodušno i bez nesuglasica, naglasile kako je Istanbulska konvencija najviši standard zaštite djevojčica i žena od nasilja, te da ju je nužno ratificirati i provesti kako bi ta društvena pošast bila zaustavljena.


A o koliko se čestoj društvenoj bolesti radi, iznijele su podatke prema kojima u Hrvatskoj svakih petnaest minuta jedna žena biva zlostavljana, sedamnaest posto žena doživjelo je silovanje ili pokušaj silovanja, 70 posto adolescentica nasilje u vezi, a dvanaest tisuća žena godišnje prijavi nasilje u obitelji. Pretprošle godine ubijeno je 19 žena, a od svih ubojstava, gotovo trećina je femicid.