Dugine obitelji

U ime obitelji htjelo se umiješati u spor istospolnog para oko udomiteljstva. Nije im prošlo

Hina

Detalj naslovnice slikovnice "Moja dugina obitelj" Udruge Dugine obitelji

Detalj naslovnice slikovnice "Moja dugina obitelj" Udruge Dugine obitelji

To je, prema dostupnim informacijama, prvi put da se jedna udruga civilnog društva, koje većinom štite manjine, te prava i interese građana, svrstala uz državu koja je tužena zbog diskriminacije, stoji u priopćenju udruge Dugine obitelji



ZAGREB Udruga Dugine obitelji, koja okuplja LGBT osobe koje su roditelji ili to žele postati, izvijestila je u srijedu kako je udruga U ime obitelji početkom rujna putem odvjetnika podnijela zahtjev za uvid u spis privatne tužbe jednog istospolnog para u Zagrebu, kao zainteresirana strana na strani tuženika tj. države, uz obrazloženje da »ima pravni interes za uvid u predmet, a sve u cilju zaštite naravnog braka i obitelji kod državnih tijela i ustanova«.


To je, prema dostupnim informacijama, prvi put da se jedna udruga civilnog društva, koje većinom štite manjine, te prava i interese građana, svrstala uz državu koja je tužena zbog diskriminacije, stoji u priopćenju udruge Dugine obitelji.


U zadnje dvije godine nekoliko istospolnih parova pristupilo je postupku udomiteljstva djece, ali su odbijeni unatoč pozitivnoj evaluaciji stručnih službi centara za socijalnu skrb, psihologa i socijalnih radnika, uz argument da zakonski okvir ne prepoznaje životne i neformalne životne partnere kao potencijalne udomitelje, iako Zakon o životnom partnerstvu prepoznaje životno partnerstvo kao obiteljsku zajednicu.


Par tužio RH zbog diskriminacije




Jedan istospolni par iz Zagreba žalio se Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je negativno riješilo žalbu, pa je par tužio Republiku Hrvatsku zbog diskriminacije na temelju seksualne orijentacije kod izdavanja dozvole za obavljanje udomiteljstva, a spor je završio na Upravnom sudu.


»Udruga U ime obitelji podnijela je zatim zahtjev za uvid u privatnu tužbu gej para i namjeru da se umiješa u pravni spor. Svoj interes obrazložili su nabrajanjem ciljeva udruge, između ostalih ‘promicanje obiteljskih vrijednosti, osnaživanje obitelji, poboljšanje kvalitete života djece, mladeži i obitelji koja žive u rizičnim uvjetima…’, te naveli da »udruga ima dužnost, a i legitimno pravo očitovati se, odnosno o tim pitanjima zauzeti stajališta«, kaže se u priopćenju.


Upravni sud odbio zahtjev U ime obitelji


Budući da je u tom postupku riječ o pravnim pitanjima koja zadiru u pravnu poziciju instituta obitelji, braka, roditeljstva i zaštite djece, udruga U ime obitelji tvrdi kako ima pravni interes za uvid u predmet, sve u cilju zaštite naravnog braka i obitelji kod državnih tijela i ustanova.


Upravni sud odbio je zahtjev U ime obitelji jer ta udruga nije stranka u postupku, nije ni tužitelj, ni tuženik niti zainteresirana osoba, a odluka suda u ovom slučaju nema učinak na prava i pravne interese udruge. Koordinator Dugine obitelji Daniel Martinović pozdravio je odluku Upravnog suda ocijenivši zahtjev U ime obitelji za uvidom u privatnu tužbu »iznimno problematičnim«.


»Prema obrazloženju udruge koja se pokušala umiješati, čini se da ona želi preuzeti ulogu zaštitnice naravnog braka i obitelji, iako se u ovom slučaju ne radi o braku, već o životnom partnerstvu koje je zakonom priznata obiteljska zajednica, te konkretnom postupku diskriminacije prema paru koji je htio pristupiti sustavu udomiteljstva«, ocijenio je Martinović.


Smatra kako bi se institut udomiteljstva u Hrvatskoj trebao proširiti, a ne suziti, kako se ne bi eliminiralo osobe koje su prošle sve evaluacije i pokazale se kao podobni udomitelji samo zato što su sklopile životno partnerstvo.