Dimna izmaglica

U Splitu još gori, kvaliteta zraka u granicama normale

Hina

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL



Požar koji je posljednja dva dana ugrožavao Split i njegovu okolicu još nije lokaliziran, ali je stanje na požarištu razmjerno povoljno, a četiri kanadera će tijekom srijede još natapati rubne dijelove požarišta, informacije su koje je Hina dobila u srijedu ujutro u Županijskom vatrogasno-operativnom centru (ŽVOC) Split.


U požaru u Splitu i njegovoj okolici do sada je izgorjelo 4500 hektara borove šume, niskog raslinja, trave, makije i maslinika.


Dežurni operativac u ŽVOC-u rekao je da će kanaderi, osim toga požarišta, gasiti vatru koja od utorka gori na sjevernoj strani Mosora, ali se do srijede ujutro nije gasila zbog nepristupačnoga terena. Vatrogasci su izvijestili da tamo nisu ugroženi objekti, te da se nadaju da će zračne snage danas ugasiti i taj požar.




Split se ovoga jutra ‘probudio’ u dimnoj izmaglici koja se, objašnjavaju u ŽVOC-u, i očekivala nakon tako velikoga požara.


»Riječ je o normalnoj pojavi nakon tako velikoga požara. Na terenu vatra još tinja na nekim mjestima. Konkretno, i na Karepovcu dimi, ali se cijelu noć tamo dežuralo s cisternom i nema nikakve opasnosti za građane. Zavod za javno zdravstvo konstanto mjeri kakvoću zraka. Vjerujemo da će ovaj nezapamćeni požar na ovim prostorima biti proglašen ugašenim kroz koji dan«, rekao je Hini dežurni operativac ŽVOC– a.


I policija se nada da će požar biti što prije ugašen, a pretpostavlja se da će policija na požarištu danima obavljati očevid ne bi li utvrdili kako je došlo do požara. U medijima su se pojavile informacije kako je za taj požar kriv dalekovod, ali to je ubrzo demantirano.


Nastavni zavod za javno zdravstvo u srijedu ujutro medijima je dostavio izvješće o trenutačnom stanju kvalitete zraka na području Splita, Kaštela i Solina, po kojemu je u 7,30 sati na području ta tri grada za plinove SO2 (sumporov IV oksid) i NO2 (dušik IV oksid) ne prelaze granične satne vrijednosti, točnije pragove kada treba obavijestiti građane zbog povišenih vrijednosti.


Na mjernoj postaji Karepovac vrijednosti sumporvodika su uobičajene i niže od graničnih vrijednosti. »Vrijednosti nastavljamo pratiti i dalje i ako dođe do povećanja koncentracija obavijestit ćemo sve nadležne službe, a prije svega Županijski centar 112 Split. Mjesta panici nema«, poručuju iz Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo.