Mjere predostrožnosti

U Karlovcu se ne očekuje poplava, no Stožer zasjeda kontinuirano i puni se tisuće vreća s pijeskom

Hina

U Karlovcu se sutra ne očekuje poplava, glavna je poruka građanima sa sjednice Stožera Civilne zaštite grada Karlovca održane u utorak uz obrazloženje da će »po prognozi Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, najveći val Kupe u Karlovcu biti u srijedu oko 16 sati u visini do 660 cm, s mogućnošću do 700 cm, što znači da nećemo izaći iz pripremnog stanja obrane od poplava«



KARLOVAC U Karlovcu se sutra ne očekuje poplava, glavna je poruka građanima sa sjednice Stožera Civilne zaštite grada Karlovca održane u utorak uz obrazloženje da će »po prognozi Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, najveći val Kupe u Karlovcu biti u srijedu oko 16 sati u visini do 660 cm, s mogućnošću do 700 cm, što znači da nećemo izaći iz pripremnog stanja obrane od poplava«.


Karlovac se ipak priprema za moguću poplavu jer je u tri godine doživio pet velikih poplava, tako da od jučer u Karlovcu traje punjenje i distribucija vreća s pijeskom. Do sada je distribuirano 5.680 vreća, a aktivnosti punjenja nastavljaju se do 8.000 komada.


Kolegij stožera je u kontinuiranom zasjedanju i objavljivat će nove informacije, najavljeno je. No, za sve informacije građani se mogu javiti Županijskom vatrogasnom operativnom centru (ŽVOC-u) na broj 193.




Na području Karlovca problemi s vodom se pojavljuju na razini Kupe u Karlovcu od 700 centimetara, ali izvanredne se mjere obrane od poplave proglašavaju kod vodostaja od 750 centimetra.


Naime, u Karlovcu na nekoliko mjesta ceste su pod vodom već iznad 700 centimetara, posebno nizvodno od Karlovca na Državnoj cesti 36 u Koritinji, ali veći problemi s poplavljivanjem cesta, dvorišta i kuća se događaju pri vodostaju Kupe od 750 centimetra.


Najveća poplava u posljednje vrijeme bila 2015. godine kod vodostaja Kupe od 855 centimetara, a prije nego je sedamdesetih godina sagrađen protupoplavni kanal Kupa-Kupa vodostaj Kupe bio je 870 centimetara.