Vrijeme je za promjene

Tvrtke za razminiranje: Treba hitno promijeniti sustav razminiranja koji ne funkcionira

Hina

Foto NL arhiva

Foto NL arhiva

Promjene su potrebne da bi se nastavio proces razminiranja preostalih dijelova Hrvatske, i iskoristila sva sredstva koja su tome namijenjena, a u ovoj godini predviđeno je oko 509 milijuna kuna, rekli su na konferenciji za novinare predstavnici Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja, koja djeluje pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).



ZAGREB Hrvatske tvrtke za razminiranje traže izmjenu Zakona o protuminskom djelovanju i promjenu sustava imenovanja Upravnog vijeća Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) jer cjelokupan sustav ne funkcionira i potrebna je njegova hitna reforma, izvijestili su u utorak čelnici Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja.


Promjene su potrebne da bi se nastavio proces razminiranja preostalih dijelova Hrvatske, i iskoristila sva sredstva koja su tome namijenjena, a u ovoj godini predviđeno je oko 509 milijuna kuna, rekli su na konferenciji za novinare predstavnici Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja, koja djeluje pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).


Član Izvršnog odbora Udruge Željko Romić, direktor tvrtke ‘Piper razminiranje’, rekao je da bi se s postojećim Zakonom o protuminskom djelovanju i prema sadašnjim prijedlozima podzakonskih akata proces razminiranja znatno usporio i sigurno se ne bi mogao završiti do 2019. godine, kako je planirano.




Naglašava kako je kod donošenja tog Zakona ignorirana struka, koja je upozoravala na njegove brojne slabosti te da se njime poskupljuje proces razminiranja.


Romić je istaknuo kako je Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja u pismu premijeru Tihomiru Oreškoviću predložili da Vlada promjeni uredbu o osnivanju Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) tako da bi njegovo Upravno vijeće imalo predsjednika i šest članova koji bi se birali iz MUP-a, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, MORH-a, Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te HCR-a.


Također, nakon donošenja uredbe trebalo bi razriješiti staro i imenovati novo Upravno vijeće HCR-a koje bi trebalo imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja HCR-a i raspisati natječaj za ravnatelja, dodao je.


Za poslove razminiranja u 2016. predviđeno 509 milijuna kuna, ali se natječaji ne raspisuju


Uz to, tvrtke za razminiranje okupljene u HUP-u drže da bi se do 1. siječnja 2017. trebala odgoditi primjena Zakona o protuminskom djelovanju te pokrenuti njegove izmjene kako bi se osigurali uvjeti za njegovo provođenje.


»Svi, a osobito struka su izuzetno nezadovoljni zakonskim rješenjima koja poskupljuju razminiranje«, kazao je Romić.


Upozorio je da kao posljedica sadašnjeg lošeg stanja u sustavu razminiranja dolazi do apsurdne situacije da je za ovu godinu za poslove razminiranja predviđeno rekordnih 509 milijuna kuna, ali se natječaji ne raspisuju.


Romić je naglasio i da njihova Udruga zapošljava više od 50 posto ukupno zaposlenih pirotehničara kojima uredno isplaćuju plaće i sve druge obaveze prema zaposlenima po Kolektivnom ugovoru koji je prestao vrijediti 2014. godine.


»Svaki poslodavac koji to ne radi ima svoje ime i prezime i ono se treba javno objaviti. Pozivamo sve pirotehničare da prijave poslodavce koji im ne isplaćuju plaće za njihov rad«, kazao je.


Romić je demantirao i da pirotehničare tjeraju raditi kvadrature koje nisu propisane zakonom.


Član Izvršnog odbora te HUP-ove Udruge, Zdenko Sokač, direktor tvrtke ‘Zeleni kvadrat’, neprovedivim je ocjenio zahtjev izrečen na nedavnom prosvjedu pirotehničara da se poslovi razminiranja vrate državi. Pojasnio je da se samo trećina poslova financira iz proračuna, a ostalo iz EU fondova.


Istaknuo je kako je jedina tvrtka u vlasništvu HCR-a »Mungos razminiranje« od osnivanja do danas napravila više od 200 milijuna kuna duga, koji se pokrivaju iz državnog proračuna.


Također, kaže Sokač, državne tvrtke ne mogu se natjecati za sredstva iz EU fondova namjenjana razminiranju.