Kaznena prijava

Tužiteljstvo naložilo izvide u Uljanik holdingu

Orjana Antešić

arhiva NL

arhiva NL

Giannija Rossandu, Marinka Brgića i Veljka Grpca, kao članove Uprave Uljanik holdinga, te direktore »3. maja« Maksimiliana Percana, Domagoja Klarića i Zdravka Pliška u kaznenoj se prijavi sumnjiči da su, svaki u svom mandatu i sa svojim ovlastima odgovornih osoba, počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona



Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci naložilo je Službi gospodarskog kriminaliteta PU primorsko-goranske provođenje izvida i prikupljanje obavijesti vezanim uz navode iz anonimne kaznene prijave koja je »išla« protiv članova uprava Uljanik holdinga i »3. maja«. U odgovoru iz Državnog odvjetništva RH, koji je ovih dana stigao na adresu Hrvatskog sabora odnosno Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i njegovog predsjednika Željka Jovanovića, navodi se da je tužiteljstvo, osim policijskog izvida, zatražilo odgovarajuće podatke i dokumentaciju i od resornog Ministarstva gospodarstva, na temelju čega će se onda donijeti odluka o osnovanosti ove kaznene prijave i eventualnom daljnjem postupanju Državnog odvjetništva.


. Prijava zadire u razdoblje otkad je Uljanik preuzeo »3. maj«, pa do 1. siječnja ove godine odnosno završetka njegovog programa restrukturiranja. U fokusu anonimne kaznene prijave, koju su u ŽDO-u u Rijeci zaprimili 23. ožujka ove godine, pitanje je 523 milijuna kuna koje »3. maj« potražuje od Uljanika. Inkriminira se da se kontinuiranim odobravanjem pozajmica iz »3. maja« prema drugim društvima unutar Uljanikovog holdinga i potom prolongiranjem rokova njihova povrata ugrozila financijska stabilnost riječkog brodogradilišta, prouzročila šteta i ogromni gubici.


Anonimni autori kaznene prijave otvorili su pitanje i za dodatnih 313 milijuna koje su, navodno, umjesto u »3. maju« završili u Puli, kao i pozajmici izdanoj Uljanik plovidbi.