Prijedlog upućen u u saborsku proceduru

Tolušić: Novi zakon o vinu donosi i administrativna rasterećenja od oko 12 milijuna kuna godišnje

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Predloženi zakon omogućit će i bolju usklađenost i transparentnost u postupanju nadležnih tijela te povećati učinkovitost sustava kontrole vina kako u proizvodnji tako i na tržištu, a s ciljem eliminacije sivog tržišta i vina i grožđa



PULA Vlada je u četvrtak sa sjednice u Puli u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o vinu, kojem je cilj definirati jasan pravni okvir za obavljanje djelatnosti proizvodnje grožđa i vina te prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, a predviđa i administrativna rasterećenja koja će vinarima donijeti ukupnu uštedu od oko 12 milijuna kuna godišnje.


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako se predloženim zakonom uvode višestruka administrativna smanjenja, ali i velika financijska rasterećenja.


»Kad se ovaj zakon usvoji u Saboru, naši vinari neće više plaćati nikakve naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, ukidamo evidencijske markice, ostaju samo LOT brojevi. To na godišnjoj razini za naše vinare znači da im ostaje oko 12 milijuna kuna koje oni mogu iskoristiti za marketinške i druge aktivnosti«, rekao je Tolušić.




-Predloženi zakon omogućit će i bolju usklađenost i transparentnost u postupanju nadležnih tijela te povećati učinkovitost sustava kontrole vina kako u proizvodnji tako i na tržištu, a s ciljem eliminacije sivog tržišta i vina i grožđa.


Tolušić je kao novost izdvojio i decentralizaciju sustava organoleptičkog ocjenjivanja vina.


»Tehničku pripremu organoleptika i dalje odrađuje državno tijelo, osigurava anonimnost postupka, ali malvaziju i teran u Istri organoleptički ocjenjuju vinari koji imaju potrebne certifikate s područja Iste, s Pelješca vinari s Pelješca, vina iz Slavonije organoleptički će analizirati upravo ljudi s tog područja i tako i u drugim hrvatskim vinskim regijama. Time zapravo približavamo sustav ocjenjivanja samim proizvođačima«, istaknuo je Tolušić, koji je izrazio i zadovoljstvo što se novi zakon o vinu predstavlja u Istri, koja je najpotentnija vinska regija, domovina našeg autohtonog terana i drugih vina.


Prema prijedlogu novog zakona uspostavile bi se četiri nove vinogradarske regije – Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.


To će ujedno biti i podloga za promociju i marketinške aktivnosti regionalnih organizacija vinara i vinogradara, a predviđene su i četiri regionalne organizacije vinara koje će biti povezane s novim regijama.


Uz predviđena rasterećenja vinarskog sektora od 12 milijuna kuna godišnje, Tolušić je podsjetio i na novu vinsku omotnicu koja je od 2019. godine za hrvatske vinare oko 11 milijuna kuna godišnje.


Stoga, kako je istaknuo, »očekuje daljnji uzlet, još veću kvalitetu bolje poslovanje i veću prepoznatljivost hrvatskih vina, kako nacionalno tako i u cijelom svijetu.


Inače, predloženim novim zakonom o vinu se povezuju u jedan zakonski tekst područja koja su trenutno regulirano dvama zakonima – o vinu te o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda.