Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Sramotne maškare

'To je bio poziv na mržnju i nasilje' Kazneno prijavljen organizator karnevala u Kaštelima

Foto Random Toni
Foto Random Toni
Autor:
Objavljeno: 6. veljača 2018. u 16:55 2018-02-06T16:55:00+01:00

Okolnost da je kazneno djelo počinjeno u kontekstu maškara ne može, poručuje udruga, otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na slobodu govora i satiru jer nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem slikovnice s istospolnim roditeljima i roditeljicama poziva na mržnju

Udruge Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka »LORI«, Dugine obitelji i RODA – Roditelji u akciji podnijeli su kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Kaštelama radi javnog poticanja na nasilje i mržnju, zbog toga što su u nedjelju, 4. veljače, na tamošnjem dječjem karnevalu pred nekoliko stotina roditelja i djece organizirali spaljivanje karnevalskog Krnje, koji je simbolizirao slikovnicu o duginim obiteljima koja govori o prihvaćaju marginaliziranih obitelji u društvu.

»Paljenje slikovnice s natpisom »mama + mama» s jedne te »tata + tata« s druge strane u duginim bojama dovelo je do uznemiravanja LGBTIQ osoba, životnih partnera i partnerica – njihovih obitelji i njihove djece – te je tim činom na javnom skupu, pred djecom, jasno pozvano na mržnju prema osobama temeljem njihove spolne orijentacije«, stoji u utorak u priopćenju Zagreb Pridea.

Okolnost da je kazneno djelo počinjeno u kontekstu maškara ne može, poručuje udruga, otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na slobodu govora i satiru jer nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem slikovnice s istospolnim roditeljima i roditeljicama poziva na mržnju prema manjinskoj, diskriminiranoj i obespravljenoj skupini u društvu.

Smatraju kako ovakvi postupci direktno doprinose širenju neprijateljskog okruženja u kojima nisu sigurni slobodno živjeti svoje identitete, te potiču diskriminaciju i nasilje protiv njih i njihovih obitelji.

Udruge su kazneno prijavile Kaštelansku krnjevalsku udrugu »Poklade«, njezinog predsjednika Nikšu Radića i druge nepoznate počinitelje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.