Izbori na Ibleru

Tko će preuzeti zagrebački SDP? Postalo je potpuno jasno da se vodi bitka između Bernardićeve i Milanovićeve struje

Hina

Foto Sandra Simunovic / PIXSELL

Foto Sandra Simunovic / PIXSELL

Aleksandra Kolarić, koja nije prošla u prvom krugu, pozvala je birače da u drugom krugu »podrže promjene«, dok je Alen Čičak otvoreno apelirao da se glasa za Marasa



Zagrebački SDP-ovci u iduću će nedjelju, 17. lipnja, u drugom krugu izabrati hoće li ih u iduće četiri godine voditi Denis Hrestak ili Gordan Maras, budući da je Hrestak u prvom krugu izbora dobio 670 glasova (38,77 posto), a Maras 485 (28,07 posto).


Po objavi rezultata prvog kruga izbora kasno navečer u nedjelju Hrestak, koji slovi za kandidata predsjednika stranke Davora Bernardića, izjavio je kako je uvjeren da će SDP »iz ove utrke izaći jači, ujedinjen, stabilniji i spreman osvojiti vlast u Zagrebu«.


Maras se proglasio moralnim pobjednikom


Njegov suparnik Maras proglasio se moralnim pobjednikom prvog kruga, ocijenivši da je 60 posto članstva SDP-a u Zagrebu »reklo ‘ne’ Hrestaku kao predstavniku klijentelizma u stranci koja odumire i odlučilo se za promjene« zbog čega je uvjeren u pobjedu u drugom krugu.


Aleksandra Kolarić, koja nije prošla u prvom krugu, pozvala je birače da u drugom krugu »podrže promjene«, dok je Alen Čičak otvoreno apelirao da se glasa za Marasa.Za potpredsjednike GO SDP-a Zagreba izabrani su Vesna Nađ (829 glasova), Draženko Pandek (746), Tihomir Barišić (717) i Tamara Čubretović (658).

U Predsjedništvo je birano 14 članova i u velikoj većini izabrani su kandidati bliski Bernardiću. Pobijedi li u nedjelju Maras, zagrebački SDP mogao bi se naći u situaciji zahtjevne kohabitacije.


Manje od trećine zagrebačkih SDP-ovaca izašlo na izbore


Od oko 5500 članova SDP-a u Zagrebu, pravo glasanja imalo ih je 2529, a u prvom krugu na izbore se odazvalo njih 1728, što znači da je manje od trećine članstva u najvećoj SDP-ovoj organizaciji bilo zainteresirano sudjelovati u kreiranju budućnosti svoje stranke.


Zagrebački SDP u nepuna dva mandata, počevši od 2010. godine, vodio je aktualni šef stranke Bernardić no, pod njegovim vodstvom socijaldemokrati u Zagrebu nisu uspjeli polučiti uspjeh. Od nekada najjače političke opcije u Zagrebu, SDP je danas stranka sa samo šest vijećnika u Gradskoj skupštini.


Na lokalnim izborima 2017. godine SDP nije imao niti svog kandidata za gradonačelnika nego su potporu dali tada još HNS-ovoj Anki Mrak Taritaš.


U subotu su održani izbori i u Krapinsko-zagorskoj županiji na kojima je, kao jedini kandidat, svoj mandat potvrdio dosadašnji čelnik Siniša Hajdaš Dončić. I u Zagrebačkoj županiji SDP, odlučeno je u subotu već u prvom krugu, nastavlja s istim čelnikom, Mihaelom Zmajlovićem.


Obojica su i članovi Predsjedništva SDP-a na nacionalnoj razini i teško ih se može svrstati među Bernardićeve ljude. Kao i Maras, i oni su bili ministri u Vladi Zorana Milanovića, stoga promatrači ocjenjuju da se u aktualnom izbornom procesu na terenu vodi borba između Bernardićeve i Milanovićeve struje.SDP-ovci Zadarske županije u subotu su izašli pred stranačke biračke kutije i za čelnicu izabrali Renatu Sabljar Dračevac, koja pripada Bernardićevoj ekipi.

Nastavak izbora u ostalim županijama


U nastavku izbornog procesa u subotu, 16. lipnja, birat će SDP-ovci u Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.


Dan kasnije, 17. lipnja, svoja čelništva birat će članovi SDP-a u Varaždinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji dok će u Virovitičko-podravskoj županiji to učiniti 24. lipnja.


Svoja vodstva 30. lipnja birat će SDP-ovci Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Karlovačke županije i Vukovarsko-srijemske županije.


Odluka o izborima za Splitsko-dalmatinsku županiju još nije donesena, očekuje se da će biti poznata 17. lipnja, nakon što se održe opći izbori za mjesnu samoupravu u Splitu. Nakon što je središnjica SDP-a raspustila županijsku organizaciju Požeško-slavonske županije zbog međusobnih sukoba i odljeva dijela članstva, tamošnji izbori su otkazani.


Među gradovima u kojima SDP-ovci još nisu proveli izbore je Rijeka. Vojko Obersnel, koji je u više mandata vodio tamošnju gradsku organizaciju, nije istaknuo kandidaturu, a za njegova nasljednika 16. lipnja natjecat će se Marko Filipović i Vuk Prica.