Prognoza

Temperatura će sutra oštro pasti i na sjevernom Jadranu: Uz jaku buru, bit će i – snijega

P. N.

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović



U nastavku ovog tjedna valja računati  na hladnoću i snježnu bjelinu jer je sve veća vjerojatnost da dosadašnje idilične predblagdanske slike upotpuni snijeg – u četvrtak u gorju, zatim i u sjevernijim krajevima unutrašnjosti. No, srijeda će još biti uglavnom suha, pa i barem djelomice sunčana, iako većinom uz malo nižu temperaturu nego u utorak, posebice na kopnu, piše HRT.


U Slavoniji, Baranji i Srijemu danas će biti promjenljivo oblačno, u mogućnost slabe mjestimične oborine na granici kiše i snijega, te uz većinom slab sjeverozapadnjak. Temperatura zraka od -2 °C ujutro do 6 °C. U središnjoj Hrvatskoj uglavnom suho i djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, uz slab vjetar. Najniža jutarnja temperatura od -4 do -1 °C, a najviša dnevna od 5 do 7 °C. U gorju i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a krajem dana s jugozapada slijedi naoblačenje, na moru uz mogućnost kiše. Ujutro uglavnom slaba bura i sjeverni vjetar, a prema kraju dana na otvorenom će zapuhati umjereno jugo i istočnjak uz umjereno valovito more. Ujutro u gorju od -7 do -3 °C, uz ponegdje maglu, a danju oko 5 °C. Na srednjem i južnom Jadranu i unutrašnjost Dalmaciji barem djelomice sunčano uz mogućnost pljuska na otvorenom moru, a krajem dana naoblačenje. Jutarnja temperatura od -4 u unutrašnjosti do 4 °C na obali, a najviša dnevna od 7 do 12 °C. Ujutro većinom slaba bura, a prema kraju dana istočnjak i jugo.


U četvrtak na kopnu naoblačenje uz snijeg ponajprije u gorju. Od petka većinom oblačno sa snijegom, osobito prema kraju petka te u subotu, ponegdje i obilniji, dok će u unutrašnjosti Dalmacije većinom padati kiša. U Lici i na istoku moguća je i kiša koja se smrzava na podlozi. Uz sjeveroistočni vjetar danju će osjetno zahladnjeti, a ostvare li se prognoze razvedravanja – u nedjelju bi jutro moglo biti prilično hladno.




Zamjetan pad temperature bit će i na sjevernom Jadranu, gdje će u nastavku tjedna prevladavati oblačno, povremeno s kišom i snijegom te jakom burom. Na srednjem i južnom Jadranu većinom kiša, u drugom dijelu petka i u subotu i obilnija, uz grmljavinu. Puhat će umjeren do jak istočnjak, od petka i jugo pa će temperatura na jugu porasti, a od nedjelje i vjerojatnost za više sunčanih sati.


Vrijeme za Božić još je odviše rano za prognozirati jer ono za toliko dana unaprijed, kako je govorio legendarni mr. sc. Sijerković: “katkada ne sluša ni sebe, a kamoli prognostičare”, javlja HRT.