Kako je modni mačak podijelio najveću oporbenu stranku

Tajne službe i muški poljupci u bitki za HDZ

Dražen Ciglenečki

Unutarnja kontrola MUP-a ispitat će predstavku Josipa Salapića kojeg je portal Tjedno prozvao da je sređivao ispite Marku Grubniću, poznatijem kao Modni mačak



ZAGREB HDZ-ov izborni sabor bit će tek 20. svibnja, ali već sada se u najjačoj stranci događaju upravo nevjerojatne stvari. Trenutačno najžešći sukobi odvijaju se u Osječko-baranskoj županiji i samom gradu. Toliko je to otišlo daleko da pljušte i optužbe za uključivanje tajnih službi u izborni proces.


Portal Tjedno objavio je ovih dana da Josip Salapić, koji je do 2008. godine radio na osječkom Pravnom fakultetu, u ispostavi te institucije u Petrinji sređuje ispite Marku Grubniću poznatijem kao Modni mačak. Salapić je stoga jučer održao izvanrednu konferenciju za novinare koje je izvijestio da se obratio ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću i predsjedniku Ivi Josipoviću kako bi zatražio zaštitu od tajnih službi kojima se, tvrdi, našao na meti.


– Postoje indicije da pojedine službe unutar MUP-a dilaju informacije i time ugrožavaju sigurnost pojedinih građana Osijeka, pa i mene osobno. Zadnjih dana doživio sam velike pritiske i uvrede i ima indicija da se radi o osobnom jurišu na mene. Imamo informacije da pojedinci iz Sigurnosno-obavještajna agencije rade za interese koji nisu u skladu sa zakonom. Od MUP-a sam zatražio i da obave nadzor nad ljudima unutar policije u Osijeku, rekao je Salapić koji negira da bi bilo kome sređivao ispite.   


Izbušene gume


Na press konferenciji nije spominjao Grubnića, ali kasnije nam je u razgovoru Salapić ispričao neke detalje vezane uz njegovo poznanstvo s Modnim mačkom.




– S tim gospodinom vidio sam se samo jednom u životu. Bilo je to kad me 2007. godine tadašnji predsjednik HDZ-a u Osijeku zamolio da mu preporučim nekoga tko bi ga fotografirao za plakate za kampanju za lokalne izbore. Budući da poznajem dosta osoba iz javnog života, raspitao sam se kod njih i oni su mi savjetovali da idem Grubniću. Dragan Kovačević i ja došli smo u Zagreb kod njega, no Kovačević je nakon foto sesiona odmah rekao da se to njemu ne sviđa i da bi htio nešto ozbiljnije. To je sve, više o tome nismo nikad razgovarali, ističe Salapić.



Ministar Ranko Ostojić potvrdio nam je da ga je Salapić kontaktirao.    – Kad me je nazvao, uputio sam ga da napiše predstavku. On je to učinio i ja sam tu predstavku predao unutarnjoj kontroli u MUP-u koja će utvrditi je li u postupanju policije bilo temelja za tu predstavku. Ništa drugo ne mogu komentirati, rekao nam je Ostojić.


No, Kovačević, tvrdi, nije zaboravio tu epizodu. Premda on nije više član Županijskog odbora HDZ-a ipak se prošle subote pojavio na sjednici, ali je zamoljen da napusti dvoranu.


– Nakon što je izašao, na kompjuteru je u susjednoj sobi isprintao taj tekst s portala i ostavio ga na stolu. Još je, pričali su mi, u hodniku svašta uvredljivo pričao o meni, žali se Salapić koji je prije nekoliko mjeseci doživio i da mu netko u Zagrebu izbuši automobilske gume. Sve ga je to skupa nagnalo da zatraži zaštitu države.   


Slike i donje rublje


Međutim, Dragan Kovačević rezolutno demantira da ima bilo kakve veze sa stvarima koje se događaju Salapiću, a usput nam je ispričao i svoju verziju njihovog posjeta Modnom mačku.


– Salapić mi je za fotografiranje za plakate pedložio svojeg prijatelja. Odveo me u nekakav stan na zagrebačkom Kvatriću gdje nas je već čekao fotograf. Onda je na vrata došao neki mladić s pet, šest odijela s kojim se Salapić srdačno pozdravio i izljubio, po tome sam zaključio da se njih dva dulje poznaju.


Obavili smo probno fotografiranje i vratili se kući, ali kad sam vidio koliko bi to koštalo, rekao sam mu da otkaže aranžman. Pitao sam Salapića ga otkud zna te likove, a on mi je odgovorio s Pravnog fakulteta, prisjeća se Kovačević koji u to vrijeme još, kaže, nije znao tko je Grubnić. Saznao je je to malo kasnije dok je sljedećeg ljeta na jednoj morskoj plaži prelistavo neki modni časopis.


– Bio sam zgranut kada sam onoga mladoga gospodina koji nam je donio odijela vidio snimljenog samo u donjem rublju. Shvatio sam s kime sam bio, pa sam nazvao Salapića. Opsovao sam ga, rekao sam mu da nije normalan i da ću ga smijeniti s dužnosti političkog tajnika gradskog odbora, kazao nam je Kovačević koji se u ovim izborima neće natjecati za mjesto predsjednika HDZ-a u Osijeku. Zato i, veli, nema nikakvog interesa štetiti Salapiću.