Sud za ljudska prava traži očitovanje

TRAŽI SE OČITOVANJE HRVATSKE Strasbourg se zanima za slučaj Kurda kojeg čeka izručenje u Tursku

Tihomir Ponoš

Nurettinu Oralu bi u slučaju izručenja bila narušena ljudska prava, te mu prijeti i to da bude podvrgnut torturi i drugim nehumanim postupcima, smatra CMS



ZAGREB Europski sud za ljudska prava zatražio je od Hrvatske da se očituje o slučaju Kurda Nurettina Orala koji je u hrvatskom zatvoru, uživa politički azil u Švicarskoj, a prijeti mu izručenje Turskoj. Odluku o dopustivosti izručenja donio je u prosincu prošle godine Vrhovni sud, a nakon njega ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je taj koji donosi konačnu odluku o izručenju ili neizručenju, pri čemu za njega odluka Vrhovnog suda nije obvezujuća.


S obzirom na opasnosti koje Oralu prijete u slučaju izručenja Turskoj, ESLJP-u je ponesen zahtjev kako bi se aktivirala mjera koja privremeno sprečava njegovo izručenje Turskoj. Ta država Orala traži zato što je 1999. bio u iračkom dijelu Kurdistana, a turska je vojska u to doba, u stranoj zemlji, provodila vojnu operaciju za koju tvrdi da joj je cilj bio suzbijanje terorizma i u njoj je stradalo 16 turskih vojnika.


Oral nije sudjelovao u tim borbama protiv turske vojske, nego u unutarkurdskim stranačkim obračunima. Centar za mirovne studije, koji je izvijestio o zahtjevu ESLJP-a upućenom hrvatskoj Vladi, smatra da bi Oralu u slučaju izručenja bila narušena ljudska prava te da mu prijeti i to da bude podvrgnut torturi i drugim nehumanim postupcima. ESLJP je od Vlade zatražio da ga obavijestio u kojem je stadiju postupak izručenja i koje su mjere poduzete kako bi se procijenile Oralove pritužbe, posebno one koje se odnose na moguća kršenja zabrane mučenja. ESLJP je zatražio i da ga se informira, dopusti li ministar pravosuđa izručenje, kako i kada bi odluka bila izvršena. Sud je Hrvatskoj dao rok do 23. siječnja u podne za dostavu traženih informacija. U ovom slučaju Ustavnom sudu podnesen je zahtjev za zaštitu prava, a njegova je odvjetnica najavila i da će zatražiti da mu se i u Hrvatskoj odobri azil.