Spasilačka akcija u tijeku

TRAGANJE ZA NESTALIMA NA ATLANTIKU Nove satelitske snimke mogle bi usmjeriti potragu, RH nudi financiranje

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

Hrvatska je ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i kapetan Dino Miškić, kako se potraga ne bi prekidala zbog financija. Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade



Jučer je u Atlantiku tijekom potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi. Nakon te informacije, svi brodovi koji sudjeluju u potrazi za kapetanom Miškićem i nestalim pomorcima odmah su promijenili kurs i krenuli prema objektu. Potraga, prema posljednjim informacijama, traje i dalje.


Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) je zatražila i u srijedu i dobila satelitske snimke područja i na njima su uočili mogući objekt veličine 7 i pol metara nešto sjevernije od područja koje je bilo predmetom spašavanja, odnosno traganja.


Nakon toga krenula je velika akcija potrage za pomorcima.




Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže, rekao je za televiziju N1 rano jutros Vladmir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca.


Brodovima se pretražuje golemo područje, a svi uključeni u potragu nadaju se da je Miškić i šest kolega pomoraca na splavi, te da su živi i čekaju spas.


Danas ćemo još tragati, a onda ćemo odlučiti ima li smisla ili ne nastaviti potragu – rekao je za Jutarnji Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje u francuskom Ministarstvu unutarnjih poslova, prefekture Martinique Sahtout.


Hrvatska je ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i kapetan Dino Miškić, kako se potraga ne bi prekidala zbog financija. Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade, javlja televizija N1 danas oko 17:50 sati.


“Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova”, kazao je za Večernji list Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera, zadužen za koordinaciju akcije u koju su uključeni i MVEP te veleposlanstva koja su u stalnim kontaktima s Parizom.


Novac je ponuđen jer Hrvatska nema brodove ni zračne snage koji mogu doći na prostor potrage.


 


“Potraga koja je jučer provedena temeljem snimaka koje smo uputili francuskim nadležnim tijelima nažalost nije urodila pozitivnim rezultatom i do ovog trenutka nije pronađen splav niti ljudi. Nove satelitske snimke očekujemo kroz sat i pol vremena nakon čega ćemo ih analizirati i vidjeti da li ponovno možemo identificirati nešto što bi upućivalo na potragu, da se negdje usmjeri potraga”, kazala je za Dnevnik Nove TV Maja Markovčić Kostelac danas oko 17 sati, izvršna direktorica EMSA-a.