Epidemija pod nadzorom

Svrabom u pulskoj bolnici dosad zaraženo 13 osoba

Hina

Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Foto Dusko Marusic/PIXSELL

"Dosad je registrirano 13 oboljelih, od kojih je osam zdravstvenih djelatnika i pet pacijenata. Svi oboljeli su s odjela interne medicine", rekao je dr. Fedel i dodao kako je riječ o iznimno zaraznom obliku svraba, no u prošla dva dana nema novooboljelih



PULA Svrabom, koji se pojavio na Odjelu interne medicine u pulskoj Općoj bolnici sredinom prošlog tjedna, dosad se zarazilo 13 osoba, potvrdio je novinarima zamjenik ravnateljice dr. Ivica Fedel, dodajući kako je epidemija svraba pod nadzorom. 


“Dosad je registrirano 13 oboljelih, od kojih je osam zdravstvenih djelatnika i pet pacijenata. Svi oboljeli su s odjela interne medicine”, rekao je dr. Fedel i dodao kako je riječ o iznimno zaraznom obliku svraba, no u prošla dva dana nema novooboljelih.


Neslužbeno se doznaje kako je izvor epidemije najvjerojatnije pacijent koji je ležao na odjelu. U međuvremenu bolnica je uvela i protuepidemijske mjere, poput ograničenja posjeta na svim odjelima. Samo jedna osoba može posjetiti pojedinog pacijenta i obavezno mora nositi kapu, masku, mantil i rukavice. Kako je rekao dr. Fedel, građane mole za razumijevanje jer se sve radi da bi epidemija što prije završila.




“Protuepidemijske mjere provode se u skladu sa zaključcima povjerenstva za bolničke infekcije, Epidemiološke službe županijskoga Zavoda za javno zdravstvo i sanitarnog nadzora. I dalje se prati situacija ne bi li se uočili novi slučajevi. Svi zaraženi su u izolaciji, a prostorije se čiste i dezinficiraju”, zaključio je  Ivica Fedel.


Inače, svrab je kožna zarazna bolest koja se pojavljuje u svim dijelova svijeta. Njezin je uzrok grinja, a manifestira se izrazitim svrbežom i tipičnim crvenim kožnim promjenama. Svrbež se pojačava s toplinom, a najizraženiji je tijekom noći. Svrab se najčešće prenosi dugotrajnim kontaktom s oboljelom osobom, a liječi se lokalnim preparatima te samo katkad lijekovima oralno. Ako se bolest prepozna i liječenje počne kod prvih kliničkih znakova, bolest je relativno laganog tijeka.